№98

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2016/№ 98 Інші номери журналу ›
  • Старому ВЗ не місце в рядку «Залишок...» Д2 У нас є від’ємне значення, що тягнеться ще з 2014 року. У додатку Д2 ставимо його в рядок «Залишок...», тобто до тієї суми, що не підлягає відшкодуванню. Чи правильно ми робимо? Чи можна його поставити на відшкодування?
  • Погасити ПДВ-штраф за рахунок ВЗ: чи є вигода? За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних податківці нам нарахували штраф. Чи можна цей штраф не сплачувати грошима, а врахувати в рахунок від’ємного значення з ряд. 19 у декларації з ПДВ за поточний період?
  • Дотримуєтеся форми — порушень немає У додатку Д2 слід розшифровувати від’ємне значення за періодами. Податківці пропонують свої правила заповнення. Які наслідки нас очікують за невиконання цих правил?
  • Є ВЗ — заповніть і службове поле У декларації з ПДВ заповнено ряд. 19. Бюджетне відшкодування заявляти не збираємося. Чи обов’язково при цьому заповнювати додаткове віконце в ряд. 19.1?
  • Не врахували «старі» переплати в липневій декларації? Подайте УР У нас на 01.07.2015 р. значилися залишки сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, проте ми їх не включили до декларації за липень 2015 року. Куди тепер ці залишки прилаштувати? Чи можна їх суму повернути на розрахунковий рахунок?
  • До ряд. 10.3 уключаємо всі безПДВшності Підкажіть, будь ласка, у ряд. 10.3 декларації з ПДВ потрібно відображати обсяги придбаних товарів/послуг і необоротних активів без ПДВ, що підтверджені податковими накладними, чи зазначати абсолютно всі придбання без ПДВ?
  • Відновлюємо «вирізане» відшкодування У додатку Д2 до декларації з ПДВ за лютий 2015 року не було відображено суму ПДВ, зазначену в ППР за формою «В2». Відповідно, ця сума виявилася втраченою. Чи існує механізм відновлення шляхом подання уточнюючих розрахунків?
  • ПЗ задекларували, ПН не зареєстрували: що з лімітом реєстрації? Податкову накладну, складену в жовтні 2016 року, ми не зареєстрували в ЄРПН, але врахували в декларації з ПДВ за жовтень 2016 року. У Витягу після подання декларації податкові зобов’язання зменшили ліміт реєстрації. У листопаді цю податкову накладну зареєстрували в ЄРПН. У Витягу ще раз зменшиться ліміт реєстрації? Виходить подвійне зменшення ліміту?
  • Коли ПДВ-новачка виручить ΣОвердрафт Коли з’являється сума овердрафту з ПДВ для реєстраційного ліміту в новоствореного підприємства і як вона розраховується?
  • Пограбування на рівному місці: як повернути помилково списані гроші із СЕА З електронного рахунку з ПДВ знято більше грошей, ніж заявлено зобов’язання в декларації за звітний місяць. У податковій сказали, що помилково. Як нам діяти? Чи можна недоплатити до бюджету цю суму при наступному поданні декларації?
  • Списання кредиторської безнадії: без ПЗ, але з коригуванням ПК? Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ при списанні кредиторської заборгованості зі строком давності, що минув, за отримані (і використані в господарській діяльності) товари/послуги?
  • При списанні «імпортної» кредиторки ПК не коригуємо Підкажіть, будь ласка, при прощенні боргу/закінченні строку позовної давності за неоплачений товар чи потрібно коригувати «імпортний» податковий кредит з ПДВ? Чи, може, треба складати «компенсуючу» ПН?
  • Старі забуті ПН 2014 — 2015 рр.: у ПК — через УР Чи можемо ми включити до податкового кредиту податкові накладні за січень — березень 2014 року і січень 2015 року?
  • Експорт: ПН складаємо за датою фактичного вивезення Ми експортуємо товар. На яку дату слід виписувати податкову накладну: на дату складання митної декларації чи на дату фактичного перетину кордону товару, що експортується? На який курс слід орієнтуватися при складанні податкової накладної?
  • Мінбаза при комісійних операціях Наше підприємство передало на комісію товар за ціною 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). В умовах договору зазначено, що комісіонер може продати товар дешевше в разі, якщо на те будуть об’єктивні причини (товар, що швидко псується). Товар було реалізовано комісіонером дешевше — за 900 грн. (у тому числі ПДВ — 150 грн.). Чи застосовуватиметься мінімальна база ПДВ для нас (як комітента) і для комісіонера?
  • Правом на відшкодування можна скористатися в наступних періодах Чи можна в декларації за листопад поставити на відшкодування від’ємне значення, що було оплачено декілька періодів назад? Чи потрібно для цього подавати уточнюючий розрахунок і виправляти помилку?
  • Відшкодування для «молодих» Новостворене підприємство займається активним вкладенням коштів у будівництво звіроферми, придбання землі. Перші доходи планується отримати через рік. Протягом півроку декларуємо податковий кредит за ряд. 21 декларації. Чи можемо ми подати на бюджетне відшкодування накопиченого ПК?
  • Перенесення від’ємного значення — це не відшкодування Чи чекати документальну перевірку з ПДВ, якщо є ПДВ до відшкодування, який підприємство хоче поставити в рахунок оплати майбутніх періодів?
  • Бюджетне відшкодування в рахунок сплати податку на прибуток Чи можемо ми спрямувати бюджетне відшкодування в рахунок погашення податкових зобов’язань з податку на прибуток? У податковій зазначають, що з цим є якісь проблеми.
  • Гроші «зависли» після повернення товару. Чи потрібна ПН? Було відвантажено товар і отримано за нього оплату. Але потім товар вирішили повернути. Повернення товару відбулося в один день, а повернення оплати — через декілька днів. Чи треба було на гроші, що «зависли», виписувати ПН? Адже якщо не виписати, то вийде, що в нас були гроші без виписки ПН?
  • Строки для виправлення помилок у ПН Чи є якийсь граничний строк для виправлення помилок у податкових накладних?
  • Поки «вхідна» ПН не зареєстрована, ПЗ за ЧВ не нараховуємо У нас основний вид діяльності — заготівля та переробка металобрухту. На «подвійні» купівлі з ПДВ (оренда складу, кисень тощо) повинні скласти зведену компенсуючу ПН (тобто розподіляти за антиЧВ). За оренду складу постачальник послуг складає ПН останнім числом місяця, а реєструє її та надсилає нам на початку наступного місяця. В який звітний період уключати до ПК таку ПН і коли складати та відображати за нею компенсуючі ПЗ?
  • Помилкові гроші — не привід для складання/реєстрації ПН Підкажіть, будь ласка, чи потрібно реєструвати податкову накладну за помилково оплаченим рахунком, якщо повернення грошових коштів здійснюється наступного дня або протягом трьох робочих днів?
  • Справа на копійку... Що робити, якщо суми ПДВ у податковій накладній та видатковій накладній не збігаються на 1 коп. через округлення?
  • Податкова накладна туроператора На чиє ім’я туроператор повинен складати податкові накладні? У який момент вони виписуються?
  • «Вугільна» пільга: «з коли» не застосовується «198.5»? Користуємося з 1 березня «вугільною» пільгою з ПДВ. Податківці говорять, що незастосування п. 198.5 ПКУ, тобто — ненарахування ПДВ на залишки вугілля, можливо тільки за тим вугіллям, що куплене до 01.01.2016 р. Чи це так?
  • ПДВшна пільга програмістам Згідно з ПКУ постачання програмного забезпечення не обкладається ПДВ. А доопрацювання конфігурації програмного забезпечення теж підпадає під цю пільгу?
  • «Нерез-давал» і ПДВ: все о’кей, якщо своєчасно Чи треба відображати в декларації з ПДВ ввезення давальницької сировини від нерезидента і вивезення ГП? Строки вивезення не порушені.
  • Якщо не хочемо ПК, коли спишемо ПДВ у витрати? Чи можна вхідний ПДВ уключити не до податкового кредиту, а до вартості запасів, якщо постачальник зареєстрував в Єдиному реєстрі податкову накладну? Ми фармацевтичне підприємство. На вході багато ПК за 20 %, на виході — тільки 7 %. А оскільки ПДВ не відшкодовують, то нам вигідно вхідний ПДВ замість ПК уключити до витрат.
  • Доля «вхідного» ПДВ, коли постачальник не зареєстрував ПН Податкова накладна на отримані товари (надані послуги) не була протягом 180 днів зареєстрована постачальником. Коли отримувач може включити до витрат (або до вартості товарів/послуг) суму вхідного ПДВ за таким постачанням?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі