08.12.2016

Відшкодування для «молодих»

Новостворене підприємство займається активним вкладенням коштів у будівництво звіроферми, придбання землі. Перші доходи планується отримати через рік. Протягом півроку декларуємо податковий кредит за ряд. 21 декларації. Чи можемо ми подати на бюджетне відшкодування накопиченого ПК?

Свого часу в ПКУ були норми, які обмежували можливість отримання відшкодування «молодим» і «малооборотним» платникам податків.

Такі обмеження торкалися:

1. Платників, якщо вони були зареєстровані платниками ПДВ менш ніж за 12 місяців до того місяця, за результатами якого подається заява на відшкодування.

2. Платників, у яких обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 місяців були менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (ці обмеження не стосувалися придбання або спорудження (будівництва) основних фондів).

Проте з 01.01.2016 р. ці обмеження знято ( п. 200.5 ПКУ, в якому вони були встановлені, утратив чинність)

Тому ви можете сміливо претендувати на відшкодування, навіть незважаючи на те, що стали платником ПДВ зовсім нещодавно (зрозуміло, у разі відповідності критеріям бюджетного відшкодування, установленим у п. «б» п. 200.4 ПКУ).