08.12.2016

Податкова накладна туроператора

На чиє ім’я туроператор повинен складати податкові накладні? У який момент вони виписуються?

особливості окремих видів діяльності

Порядок обкладення ПДВ у туристичній діяльності має свою специфіку, установлену ст. 207 ПКУ. Ідея в тому, що туроператор нараховує ПДВ не так, як усі платники («вхідний» — у ПК, «вихідний», — у ПЗ, а різницю сплачуючи до бюджету), а по-своєму: до бази оподаткування потрапляє тільки винагорода. Для туроператора — це різниця між вартістю поставленого ним турпродукту (турпослуги) і вартістю витрат, понесених ним на придбання (створення) цього турпродукту (турпослуги). Причому це правило працює при будь-якому виді туризму: «на території України» (тобто внутрішньому або в’їзному) або «за межами України» (виїзному).

На чиє ім’я складати ПН туроператору

На жаль, відповіді на це запитання ані ПКУ, ані Порядок № 1307 не дають. На наш погляд, тут усе залежить від того, чи бере участь турагент у продажу турпродукту.

Якщо турпродукт продається безпосередньо туристу без участі турагента, то ПН виписується на цього покупця. Якщо він — платник ПДВ, то ПН виписується в загальному порядку. Якщо ж він — звичайна фізособа, яка оплатила турпослугу готівкою, то ПН виписується на кінцевого споживача за щоденними підсумками операцій. Як найменування покупця зазначається «Неплатник», в ІПН — «100000000000», тип причини — «11».

Інша справа, коли турпродукт продається за посередництва турагента, а це відбувається набагато частіше. Якщо припустити, що в цьому питанні ми маємо справу з деяким симбіозом посередницької схеми нарахування ПДВ і туристичної, то висновок податківців, озвучений в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань оподаткування туроператорської і турагентської діяльності, затвердженій наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 126, цілком розумний.

У прикладі із запитання 1 цієї консультації прямо зазначено:

туроператор виписує ПН на турагента

І тут ми не можемо не звернути увагу на важливу деталь — ПКУ встановлено таку саму специфічну базу оподаткування і для турагента (оподатковується винагорода). Ця особливість обумовлює невідповідність даних декларації і даних ЄРПН (а точніше, ліміту реєстрації): ця ПН не даватиме ПК турагенту, але збільшить його ліміт реєстрації!

У туроператора те саме. Вхідні ПН, пов’язані з формуванням турпродукту і отримані від постачальників, до ПК туроператора не включаються. Але оскільки постачальники реєструють їх саме на туроператора, то ліміт реєстрації туроператора збільшується!

Тобто суб’єкти туристичного бізнесу завжди в більш привілейованому становищі, ніж звичайний платник ПДВ.

А тепер перейдемо до другого запитання. В абзаці третьому п. 207.6 ПКУ зазначено, що ПДВ-зобов’язання туроператор нараховує за фактом постачання турпродукту (турпослуги) на дату оформлення документа, що підтверджує факт такого постачання. Проте на практиці ніхто цей документ не складає. Та це й логічно, адже факт постачання можна підтвердити тільки після надання турпослуги, тобто після закінчення туру. Навряд чи хтось ганятиметься за туристом з проханням підписати акт.

Тому у цьому випадку ми рекомендуємо на дату закінчення туру складати звичайну бухгалтерську довідку. На підставі цього документа ви й зможете скласти ПН. Ну а на кого вона виписується, ми вже з’ясували.