15.02.2016

Поповнення ПДВшного електронного рахунку у формі № 3 не показують

У якому рядку Звіту про рух грошових коштів за 2015 рік (форма № 3) відображається сума коштів, перерахованих підприємством на рахунок у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ (річний оборот Дт 315 — Кт 311)?

Трохи більше року минуло відтоді, як до життя кожного платника ПДВ увійшла горезвісна СЕА, що серед іншого передбачає обов’язкове використання електронних рахунків з ПДВ. Не вдаватимемося до подробиць, у чому її суть. Адже всі ПДВшники за минулий рік хочеш не хочеш, а вимушені були розібратися в цьому. Тут же згадаємо тільки про те, що має безпосереднє відношення до запитання нашої читачки, а саме: тепер сплата всіх ПДВ-зобов’язань (крім донарахованих за уточнюючим розрахунком, штрафів та пені) відбувається не з поточного рахунку підприємства в банку, а з ПДВ-рахунку в СЕА, відкритого кожному платнику ПДВ у Держказначействі.

Для відображення інформації про рух коштів на ПДВшному електронному рахунку Інструкція про застосування Плану рахунків…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, передбачає субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті». При цьому всі підприємства — платники ПДВ, керуючись Інструкцією з бухгалтерського обліку ПДВ, затвердженою наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141, на субрахунку 315 показують:

за дебетом — зарахування коштів з поточного рахунку на рахунок СЕА ПДВ (Дт 315 — Кт 311), повернення переплати з бюджету (Дт 315 — Кт 641/ПДВ);

за кредитом — сплату ПДВ до бюджету із спецрахунку в Держказначействі (Дт 641/ПДВ — Кт 315), повернення коштів на поточний рахунок (Дт 311 — Кт 315).

Форму Звіту про рух грошових коштів, а також деякі нюанси його складання встановлено НП(С)БО 1. Причому на вибір підприємству даються дві форми Звіту про рух грошових коштів — форма № 3 і форма № 3-н. Підприємство у складі річної фінансової звітності подає тільки одну з них, залежно від обраного способу складання Звіту про рух грошових коштів (прямим або непрямим методом).

При заповненні цього Звіту за формою № 3-н (непрямим методом) рух грошових коштів у результаті операційної діяльності (а сплата податків належить саме до операційної діяльності) визначають шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування. Дані про обороти за рахунком 31 «Рахунки в банках» у цьому випадку не використовують. А отже, не потрапляють туди й обороти Дт 315 — Кт 311 і Дт 311 — Кт 315, що цікавлять нас.

Зовсім інша справа — Звіт про рух грошових коштів за формою № 3 (за прямим методом). Джерелом відомостей для його заповнення якраз і слугують дані регістрів бухобліку за рахунками 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», субрахунками 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті», 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті» і 351 «Еквіваленти грошових коштів». Проте щодо цієї форми потрібно враховувати, що п. 9 розд. ІІ НП(С)БО 1 прямо передбачено: внутрішні зміни у складі грошових коштів до Звіту про грошові кошти не включаються.

Перерахування підприємством коштів з поточного рахунку в банку на ПДВшний електронний рахунок, яке ми в бухобліку відображаємо проводкою Дт 315 — Кт 311, — приклад тих самих «внутрішніх змін у складі грошових коштів», що не відображаються у Звіті. Адже, по суті, у результаті такого перерахування загальна сума належних підприємству коштів не змінюється, а має місце тільки їх перерозподіл між двома рахунками, обидва з яких належать підприємству.

А ось що обов’язково потрібно відобразити у формі № 3, так це сплату ПДВ до бюджету (і повернення з бюджету) з рахунку в Держказначействі (річні обороти за Дт 641/ПДВ — Кт 315 і за Дт 315 — Кт 641/ПДВ відповідно). У формі № 3 за 2015 рік відображають суму фактично: сплаченого ПДВ у рядках 3115 і 3117; поверненого ПДВ — у рядку 3005.