№13

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 13 Інші номери журналу ›
  • І знову в бій: переоцінкам не місце в податковому обліку ОЗ Лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2784/7/99-99-19-02-02-17
  • Бюджетне відшкодування: кому дозволений залік? Лист ДФСУ від 14.01.2016 р. № 550/6/99-99-19-03-02-15
  • Декларуємо січневий «роздрібний» акциз із продажу ПММ Лист ДФСУ від 03.02.2016 р. № 3495/7/99-99-19-03-03-17
  • Нова декларація з ПДВ за січень 2016 рік платники ПДВ розпочинають з нової звітності. Мінфін оновив форму декларації з ПДВ та Порядок її заповнення*. Ще б пак! Адже цього невідкладно потребували масштабні минулорічні зміни законодавства (липневий перехід на спецрахунки та зміни у сільгосппідприємств). Тому давайте ознайомимося з новою ПДВ-декларацією і тонкощами її складання за січень.
  • Сільгоспдекларація з ПДВ Починаючи зі звітного періоду січень 2016 року сільгосппідприємства повинні відзвітувати за новою формою сільгоспдекларації з ПДВ, оскільки саме в ній можна коректно врахувати сільгоспнововведення 2016 року. Давайте з нею познайомимося ближче.
  • СЕА для сільгосппідприємств-спецрежимників Закон № 909* істотно змінив порядок сплати ПДВ у сільгосппідприємств, зарахованих до реєстру спецрежимників. У такт цим новинкам змінився і механізм роботи їх електронних рахунків. Отже, у цій статті допоможемо сільгосппідприємствам — платникам ПДВ розібратися з новими порядками СЕА. Хоча все ж таки є надія на усунення цього неподобства — днями у Верховній Раді зареєстровано відповідні законопроекти. Ну а доки суд та діло, вчимося працювати в умовах, що склалися.
  • Тваринники-неспецрежимники Не залишилися осторонь і звичайні сільгосппідприємства (неспецрежимники). Для них одкровенням також стала сплата частини ПДВ до бюджету. Наскільки такі нововведення змінили їх порядок роботи в СЕА, розглянемо далі.
  • Транспортний податок: платіть за те, не знаю яке (зате знаю — скільки) Усього другий рік існує цей податок у сучасному вигляді, — а правила його стягнення переписані вже вдруге. З одного боку, він залишився однією із складових податку на майно*. З іншого боку, набув у новому році певних рис податку на розкіш, про що вже давно йшлося на владному Олімпі. Розглянемо, як наразі слід розраховувати транспортний податок та звітувати до податкової, а також кому, коли та скільки його доведеться сплачувати у поточному році.
  • Графік відпусток: для чого, для кого? Початок року — час планувати майбутнє підприємства, у тому числі й майбутні відпустки працівників. Щоб найраціональніше розподілити час щорічного відпочинку кожного члена трудового колективу, використовують графік відпусток. Хочете знати, чи для всіх обов’язковий цей документ? Коли саме та за якою формою його складають? Чи можна за бажанням працівника перенести відпустку на інший період, якщо її вже внесли до графіка? Чи передбачено відповідальність за відсутність графіка? Відповіді на всі ці запитання, дорогі друзі, перед вами.
  • Земзвітність: заповнюйте, як велить ДФСУ Якщо на клітці слона прочитаєш напис «буйвол», не вір очам своїм. Козьма Прутков У чому сила генія? У тому, що його слово випереджає час, живе за будь-яких суспільно-економічних формацій та охоплює будь-який вид людської діяльності. Навіть той, про який вищезазначений геній не мав ані найменшого розуміння… І справді, ну звідки могли знати ті, хто вигадав власне Козьму Пруткова та від його імені афоризм, наведений нами, що в далекому XXI сторіччі він буде так само гострий та влучний, як і 150 років тому. І не де-небудь, а у сфері оподаткування!
  • ЄСВ з мінзарплати та винагорода за ЦПД У яких випадках ЄСВ із суми винагороди за цивільно-правовими договорами (ЦПД) за виконані роботи (надані послуги) необхідно сплачувати в розмірі не нижче мінімального страхового внеску?
  • Поповнення ПДВшного електронного рахунку у формі № 3 не показують У якому рядку Звіту про рух грошових коштів за 2015 рік (форма № 3) відображається сума коштів, перерахованих підприємством на рахунок у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ (річний оборот Дт 315 — Кт 311)?
  • Заправка на АЗС: «Бачиш акциз? Ні. І я не бачу. А він є!»… Автомобіль підприємства заправлений на АЗС у січні 2016 року. Пальне оплачене з корпоративної картки. Що з податками?
  • Фінзвітність «неприбутківців»: подавай/не подавай — усе одно «дістануть» Чи повинна неприбуткова організація подавати фінансову звітність до податкових органів та до органів статистики?
  • Земельний податок за сільгоспземлі у постійного користувача У підприємства на праві постійного користування є земельна ділянка — сільгоспугіддя (рілля). Рішенням сільради передбачено ставки для сільськогосподарських угідь — 1 % від їх нормативної грошової оцінки, а для земельних ділянок у постійному користуванні — 12 %. За якою ставкою в такому разі підприємству розраховувати земельний податок?
  • Поворотна фіндопомога у формі № 1ДФ Засновник (фізособа) надав підприємству поворотну фіндопомогу. Чи потрібно її суму відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал, якщо на кінець року вона не була повернена? Чи потрібно показувати в Податковому розрахунку суму позики, видану працівнику?
  • Індекс інфляції за січень 2016 року — 100,9 %
  • Як малодохідникам у декларації зазначити, що фінрезультат на різниці вони не коригують ДФСУ у Базі знань (категорія 102.23.02) роз’яснила, як у «прибутковій» декларації платнику податку на прибуток зазначити про прийняте рішення щодо незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені відповідно до розд. ІІІ Податкового кодексу України.
  • «Трудові» штрафи: відтепер за Порядком Кабмін постановою від 03.02.2016 р. № 55 вніс зміни до своєї постанови від 17.07.2013 р. № 509. Затверджений нею порядок відтепер встановлює механізм накладення як штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення, так і штрафів за порушення законодавства про працю. Останні встановлені ст. 265 КЗпП, однак до цього часу не накладались через відсутність саме такого порядку, що вимагалось зазначеною статтею КЗпП.
  • Загадка від ВСУ: ФОП на ЄН — орендодавець сплачує земподаток? ВСУ у постанові від 24.11.2015 р. у справі № 826/17350/14 зауважив, що спрощена система оподаткування не звільняє суб’єкта господарювання від виконання податкових зобов’язань зі сплати податків, встановлених у п. 297.1 Податкового кодексу України. Вона лише запроваджує інші умови, порядок та механізм їх сплати, а також встановлює можливість відновлення їх сплати на загальних підставах у разі недотримання умов оподаткування за спрощеною системою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі