29.02.2016

Прощаємо та відображаємо*

Підприємство списало борг фізособи за укладеним з нею цивільно-правовим договором після закінчення строку позовної давності. Сума боргу — 1000 грн. Чи потрібно такий дохід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

* Див. також матеріал на с. 25. — Прим. ред.

Згідно з п.п. 164.2.7 Податкового кодексу України сума заборгованості платника податків за укладеним ним цивільно-правовим договором (далі — ЦПД), за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що дорівнює у 2016 році 689 грн., уключається до оподатковуваного доходу платника податку. Фізична особа самостійно сплачує податок з такого доходу і відображає його в річній податковій декларації.

Водночас підприємство, що списало борг фізособи за ЦПД після закінчення строку позовної давності, зобов’язане відобразити суму списаного боргу у формі № 1ДФ.

При цьому в розділі I форми № 1ДФ податковий агент зазначає:

— неоподатковувану суму списаного боргу за ЦПД у межах 689 грн. з ознакою доходу «127» (з прокресленнями у графах 4а і 4 розд. I);

— суму перевищення над зазначеною величиною — з ознакою доходу «107» (також з прокресленнями у графах 4а і 4 розд. I).

У розділі II форми № 1ДФ податковий агент зазначає в загальній сумі доходів, що обкладаються ВЗ, суму прощеного боргу, що перевищує 689 грн. і є для фізособи доходом, що обкладається ВЗ, незважаючи на те, що такий податковий агент не утримує з неї ВЗ.

Сума списаного боргу за ЦПД після закінчення строку позовної давності, що не перевищує у 2016 році 689 грн., у розділі II Податкового розрахунку за рядком з військовим збором не відображається.