№17

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2016/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Бюджетне відшкодування ПДВ: ну дуже прозоре! Чи навпаки — примарне? Постанова КМУ від 22.02.2016 р. № 68
  • Додаток Д2: зазначаємо ІПН продавця Лист ДФСУ від 22.02.2016 р. № 6111/7/99-99-19-03-02-17
  • Згадуємо забуті ПН протягом 1095 днів! Лист ДФСУ від 09.02.2016 р. № 2628/6/99-99-19-03-02-15
  • Кредит-нота від нерезидента Кредит-нота — документ, за допомогою якого регулюються розрахункові відносини із закордонними контрагентами. Сфера його застосування дуже широка. Але найбільш розповсюджений варіант — коли за допомогою кредит-ноти оформляють знижку на товари, отримані від нерезидента. Причому надається така знижка нерідко вже після оприбутковування, а інколи й після продажу закордонного товару. З тим, які облікові, митні та податкові наслідки чекають підприємство, яке отримало таку кредит-ноту, розберемося в цій статті.
  • Придбаваємо земельну ділянку Порядок відображення земельної ділянки в обліку підприємства залежатиме від того, з якою метою така земельна ділянка придбана. Так, підприємство може придбати земельну ділянку з метою вкладення та збереження грошових коштів, при цьому плануючи або не плануючи отримувати додатковий прибуток (наприклад, від надання такої ділянки в оренду). Або використовувати її для здійснення своєї господарської діяльності. Метою придбання землі може бути також її перепродаж з метою отримання прибутку. Про те, як відобразити придбану земельну ділянку в обліку та якими будуть податкові наслідки такого придбання, і піде мова в цій статті.
  • Вивожу сніг/сміття/мотлох… практично безоплатно З необхідністю вивезти з території підприємства/складу/офісу щось таке, що не вміщається в багажник автомобіля директора або чому там зовсім не місце, стикається в роботі кожне підприємство. На щастя, помічників у цій справі вистачає — газети та Інтернет рясніють відповідними пропозиціями. Дехто навіть береться вивезти сніг/сміття/мотлох тощо у спеціально відведені місця безоплатно, хіба що компенсацію за витрачені ПММ просять. Привабливо? Ще б пак. Хто ж захоче платити зайве? Але чим обертається для підприємства-замовника така безоплатна послуга? Давайте розбиратися разом.
  • Коли хворіють наші дітки Весна — прекрасна пора року. Але ослаблений імунітет не дає уповні насолодитися нею. Проблеми із здоров’ям можуть торкнутися будь-якого з нас, але, на жаль, зачіпають саме дітей, змушуючи хвилюватися їх батьків. Ситуація особливо непроста для працюючих матусь і татусів: чи можна оформити листок непрацездатності і чи буде він оплачений? До нашої редакції надійшло чимало запитань, пов’язаних з різноманітними ситуаціями оплати саме такого періоду. Давайте розберемося в найпоширеніших із них.
  • Позику працівнику простили — про податки не забули «Я не забуваю про борги, я тільки забуваю їх віддавати» (Яніна Іпохорська) Людина почувається набагато спокійніше та впевненіше, якщо знає, що у скрутну хвилину їй є до кого звернутися за допомогою, у тому числі й фінансовою. Часто в ролі такого фінансового помічника виступає рідне підприємство. Воно й позику безпроцентну без зайвих слів може дати, і навіть борг за необхідності простити. Єдина хмаринка на безхмарному небі — податкові наслідки, що супроводжують прощення боргу працівнику. Вам цікаво знати, про які саме наслідки йдеться? Тоді, друзі, ця стаття для вас. Вивчайте із задоволенням.
  • Наслідки несплати ПЗ і штрафу при самовиправленні Платник надав податківцям уточнюючий розрахунок (УР) з донарахуванням занижених податкових зобов’язань (ПЗ) за декларацією попереднього звітного періоду, що виправляється, в якому були допущені помилки. Але при цьому суму донарахованих унаслідок виправлення помилки ПЗ і санкцій («самоштрафу», пені) своєчасно до бюджету не сплатив. У таку ситуацію через недогляд потрапив один наш читач. Розберемося, які наслідки чекають на нього.
  • Календар бухгалтера на березень 2016 року
  • Прощаємо та відображаємо* Підприємство списало борг фізособи за укладеним з нею цивільно-правовим договором після закінчення строку позовної давності. Сума боргу — 1000 грн. Чи потрібно такий дохід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Недоїмка з ЄСВ ≠ податковий борг Підприємство своєчасно не нарахувало/не перерахувало суму ЄСВ. Чи є ця сума податковим боргом?
  • ЄСВ і «солдати підприємства» На підприємстві є працівники, які проходять строкову військову службу, а також військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. За ними зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток. Чи потрібно на такий середній заробіток нараховувати ЄСВ? Як відображати його у Звіті з ЄСВ?
  • Табу для ЄП: «під прицілом» майновий поручитель Чи має право юридична особа, яка працює у групі 3 платників єдиного податку, ставши майновим поручителем за договором іпотеки, продовжувати працювати на спрощенці?
  • ЄП-орендодавець другої групи: дотримуй обмеження або жертвуй кодом Єдиноподатник другої групи — власник складського приміщення площею 500 кв. м розглядає пропозиції двох ФОП на єдиному податку (другої і третьої групи відповідно), які бажають орендувати у нього по 250 кв. м складу. Чи є в орендодавця варіант обходу відомого ліміту у 300 кв. м?
  • Строки подання декларації для анульованих платників ПДВ Суб’єкту господарювання анулювали реєстрацію платником ПДВ посеред місяця. В які строки він має подати декларацію за останній період?
  • Поновлений! Будь ласка, поверни вихідну допомогу та компенсацію Працівник був звільнений у зв’язку зі скороченням штату. При звільненні йому виплатили вихідну допомогу і компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Працівник вирішив, що його скоротили незаконно, і звернувся до суду. Суд виніс рішення про його поновлення на роботі на колишній посаді з дня, що настає за днем звільнення, з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Чи можна врахувати при виплаті такого середнього заробітку суми вихідної допомоги та компенсації, які працівник отримав у день звільнення? Чи він повинен їх повернути?
  • Павутина соціальних мереж: кому — манія, кому — фобія Ми живемо в епоху, яку вчені називають кризою сім’ї, кризою любовних стосунків, та що там — кризою безпосереднього спілкування в цілому. Разом з еволюцією засобів спілкування від звичайного паперового листа до телефону, а потім і до спілкування електронного, яке теж, звичайно, пройшло низку стадій розвитку, ми приходимо, нарешті, до соціальної мережі як яскравого феномену людського життя.
  • СЕА реалізації пального: перші кроки З 1 березня 2016 року запроваджується Система електронного адміністрування реалізації пального (далі — СЕАРП). Для її функціонування уряд має затвердити низку нормативних документов та форм*, зокрема, форму заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального.
  • Є «транспортно-податкова» методика визначення вартості авто Кабмін постановою від 18.02.2016 р. № 66 затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів з метою розрахунку та сплати транспортного податку (детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 30).
  • Поріг індексації — 103 %: уряд відкоригував нормативку КМУ постановою від 11.02.2016 р. № 77 вніс зміни до своїх постанов «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 17.07.2003 р. № 1078 та «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013.
  • Змінено пропорції розподілу ЄСВ Уряд постановою від 18.02.2016 р. № 85 змінив пропорції розподілу ЄСВ.
  • Якщо вас «декомунізували», переоформляти дозвільні документи не треба Державна регуляторна служба на своєму сайті (www.dkrp.gov.ua) оприлюднила інформаційний лист щодо переоформлення документів дозвільного характеру.
  • Уникаємо подвійного оподаткування у 2016 році ДФСУ у листі від 28.01.2016 р. № 2815/7/99-99-12-01-03-17 оприлюднила Перелік країн, з якими станом на 01.01.2016 р. укладено міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі