29.02.2016

СЕА реалізації пального: перші кроки

З 1 березня 2016 року запроваджується Система електронного адміністрування реалізації пального (далі — СЕАРП). Для її функціонування уряд має затвердити низку нормативних документов та форм*, зокрема, форму заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального.

* На момент передачі цього номера до друку стало відомо, що відповідні постанови КМУ були затверджені 24.02.2016 р., однак їх текст та реквізити поки що недоступні.

У зв’язку із цим ДФСУ на своєму сайті (sfs.gov.ua) пропонує для реєстрації платником податку до початку здійснення реалізації пального подати заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за формою J(F)1310301 (далі — Заява).

Заява надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку.

Електронні формати Заяви та інших документів в рамках СЕАРП розміщені на офіційному веб-порталі ДФСУ у розділі Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів.

Підтвердженням отримання контролюючим органом Заяви є перша квитанція (квитанція про доставку). Після автоматичної обробки Заяви платнику не пізніше наступного робочого дня надсилається друга квитанція.

У разі подання Заяви до 01.03.2016 р. датою реєстрації платником податку осіб, якими подані такі заяви, є дата, що відповідатиме першому дню перехідного періоду — 01.03.2016 р.