29.02.2016

Є «транспортно-податкова» методика визначення вартості авто

Кабмін постановою від 18.02.2016 р. № 66 затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів з метою розрахунку та сплати транспортного податку (детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 30).

Згідно з документом Мінекономрозвитку розраховує середньоринкову вартість легкових автомобілів та щороку до 1 лютого базового податкового (звітного) періоду подає ДФС інформацію щодо автомобілів, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

У свою чергу, Мінекономрозвитку на своєму офіційному веб-сайті (www.me.gov.ua) оновлюватиме інформацію про середньоринкову вартість автомобіля з урахуванням марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач та пробігу.

Джерелом інформації про ціни на нові автомобілі слугуватимуть офіційні прайс-листи виробників (дилерів) або довідкові дані про ціни щодо ідентичних чи аналогічних нових автомобілів в Україні та країнах-виробниках (експортерах).

До ринкового рівня цін на нові автомобілі застосовуватимуться коефіцієнти коригування залежно від строку експлуатації та від пробігу, визначені додатками до Методики.

Постанова від 18.02.2016 р. № 66 набрала чинності з 19 лютого 2016 року. Тобто в останній день строку подання декларації з транспортного податку. Разом з тим прийняття у пожежному порядку цієї постанови все одно не виправило становища із декларуванням транспортного податку за дорогі легкові авто. Адже до цього часу на сайті Мінекономрозвитку так і не з’явився відповідний калькулятор для розрахунку вартості авто, а отже, неможливо достовірно визначити об’єкт оподаткування. У результаті, як ми й прогнозували, цьогорічна деклараційна кампанія із транспортного податку виявилася проваленою.