01.02.2016

Касовий метод для «енерго-позицій» — фіскали роз’яснюють

Лист ДФСУ від 22.01.2016 р. № 2055/7/99-99-19-03-02-17

висновок документа


Касовий метод з ПДВ для електро- і теплоенергії, вугілля та вуглепродуктів застосовується для обчислення податкового кредиту не тільки за цими товарами, а й за товарами/послугами, пов’язаними з їх постачанням

Нагадаємо, що нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 15) ми коментували запроваджений з 1 січня 2016 року в п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 44) касовий метод для визначення дати виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) в операціях постачання, передачі, розподілу електричної та/або теплової енергії та постачання вугілля та/або продуктів його збагачення. Тому сьогодні не повторюватимемо очевидні моменти цієї норми, викладені фіскалами в листі, що коментується, а звернемо увагу тільки на цікаві нюанси.

1. Касовий метод застосовують тільки ті платники, які поставляють товари/послуги, перелічені в п. 44. Платники, які придбавають такі товари/послуги для використання у своїй діяльності, як господарській, так і негосподарській, та які не здійснюють їх подальшого постачання, формують свій ПК у загальновстановленому порядку за правилом «першої події»* на підставі одержаних ними ПН, зареєстрованих у ЄРПН.

* Цікаво, чи стосується це й орендодавців, які отримують компенсацію за електро- та теплоенергію від орендарів? Це залежить від того, чи вважати ці операції теж постачанням «енерго-позицій». Зачекаємо, що скажуть фіскали. А доки вони думають, безпечніше оподатковувати такі операції, як і раніше, тобто за першою подією.

2. Визначення ПЗ за касовим методом провадиться виключно щодо перелічених у п. 44 позицій. При одночасному здійсненні платниками операцій з постачання перелічених у п. 44 товарів/послуг та інших товарів/послуг, касовий метод визначення ПЗ не застосовується до таких інших операцій. За іншими операціями ПЗ виникає за правилом «першої події».

3. Якщо перелічені в п. 44 товари/послуги фактично були поставлені до 1 січня 2016 року, а оплата за такі постачання надходить після зазначеної дати, то ПЗ на дату надходження коштів у рахунок оплати поставлених до 1 січня 2016 року товарів/послуг повторно не нараховуються і ПН не складаються. Адже ПЗ за такими операціями повинні були визначатися до 1 січня — на дату фактичної поставки таких товарів/послуг за правилом «першої події».

4. Дуже дивний висновок фіскалів: податковий кредит за касовим методом визначається зазначеними платниками як за операціями з придбання безпосередньо позицій товарів/послуг, перелічених у зазначеному п. 44, так і товарів/послуг, які використовуються для здійснення операцій з постачання таких «енерго-позицій»! Це суперечить буквальному змісту п. 44 — адже «касові» й ПЗ, і ПК повинні застосовуватися щодо тих самих позицій.

5. У разі придбання товарів/послуг, які одночасно використовуються як для забезпечення виконання операцій з постачання товарів/послуг, перелічених у п. 44, так і для здійснення інших операцій, касовий метод визначення ПК з ПДВ платниками застосовується виключно в частині, пропорційній обсягу постачань товарів/послуг, перелічених у п. 44.

На жаль, у листі так і не торкнулися проблеми одночасного застосування касового методу та пільги (передбаченої в п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) для постачання вугілля та продуктів його збагачення.