04.07.2016

Акцизний податок: нюанси

ДФСУ в листі від 09.06.2016 р. № 12869/6/99-99-15-03-03-15 роз’яснила деякі питання щодо необхідності оподаткування акцизним податком окремих операції з пальним.

Зокрема, на думку податківців, операції із заправки підприємством власних транспортних засобів та транспорту сторонніх організацій, які на підставі укладених договорів послуг (підряду) власними транспортними засобами надають (виконують) підприємству сільськогосподарські роботи, а також безоплатна передача (відпуск) пального шкільним закладам, соціальним службам, місцевим органам державної влади або органам місцевого самоврядування є об’єктом оподаткування з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

А от у листі ДФСУ від 15.06.2016 р. № 13380/6/99-99-15-03-03-15 зазначається, що у разі заправки підприємством виключно власних транспортних засобів із власних ємностей (у тому числі через власні внутрішні АЗС, ПЗП і т. д.) пальним, розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі за яке не здійснюються, а також за умови, що операцій із заправки транспорту сторонніх організацій не відбувається, то такі операції не є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів. Отже, у такому випадку підприємство не вважається платником акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

От такі собі дві індивідуальні податкові консультації! Цікаво, якій з них можна вірити? ☺