07.07.2016

«Алкоголем-тютюном торгуєте? А ми — до вас із перевіркою!»

Чи поширюється «перевірочний» мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, які торгують алкоголем і тютюном?
  • Нагадаємо, що наразі мораторій на перевірки встановлено п. 3 розд. ІІ Закону № 71. Він діє до кінця 2016 року і поширюється на податкові перевірки суб’єктів господарювання з минулорічним доходом до 20 млн грн. Такого суб’єкта господарювання у 2016 році можна перевірити тільки з дозволу Кабміну, за його власною заявою, за рішенням суду або згідно з вимогами кримінально-процесуального законодавства.

    Водночас із зазначеного правила є винятки. Зокрема, не поширюється вищезгаданий «перевірочний» мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють чи реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій і ще на деякі перевірки*.

    * Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 51.

    Як бачимо, торговці алкоголем «випадають» з мораторію на перевірки щонайменше з двох причин. Відтак, можна однозначно сказати, що перевірок їм не оминути.

    Пункт 3 розд. ІІ Закону № 71 натякає, що податківці при перевірці можуть зачепити й ті питання, які не стосуються підакцизних товарів. Адже мораторій не поширюється саме на суб’єкта господарювання, який має справу з підакцизними товарами, а не на окремі його перевірки. Схоже, що такої ж думки дотримуються і суди (див., наприклад, ухвалу ВАСУ від 28.04.2016 р. у справі № К/800/38796/15).