№54

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2016/№ 54 Інші номери журналу ›
  • «Алкогольна» та «тютюнова» ліцензії: усе, що ви хотіли знати і не побоялися запитати Одним із способів контролю держави над комерційною сферою є обов’язкове ліцензування деяких видів підприємницької діяльності. Переважно це ті види діяльності, порушення при провадженні яких можуть завдати значної шкоди економічним та соціальним інтересам держави або окремих споживачів. Торгівля алкоголем і тютюном теж у «групі ризику», а тому продавати такі товари можна тільки за наявності ліцензії. А коли так, то сьогодні ми з вами пошукаємо відповіді на найперші запитання, які виникають разом з рішенням торгувати «ліцензійними» товарами: коли потрібна ліцензія, скільки вона коштує і як її отримати, скільки потрібно ліцензій за наявності декількох торговельних точок тощо. Отже, починаймо!
  • Роздрібна торгівля алкоголем і тютюном Торгівля як вид діяльності — це політ у тумані підприємництва, роздріб — це вже вищий пілотаж, а роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами — це взагалі справа асів... Хоча б тому, що ця високорентабельна сфера завжди була й залишатиметься надалі під якнайпильнішим контролем (і прицілом) у «зенітників» різноманітного штибу...
  • Роздрібна «алко-тютюнова» звітність очима податківців Роздрібні торговці алкоголем та тютюном, звичайно ж, уже «в курсі»*, що з квітня обов’язок звітувати про обіг цих підакцизних товарів поширюється і на них. Надії на те, що цю звітність найближчим часом буде скасовано, не виправдалися — відповідний законопроект депутати не підтримали. Щоправда, на ознайомлення їм передано інший аналогічний «скасовуючий» законопроект. Але його, видно, спіткає така ж доля. Тому щомісячне подання звітів за формами № 1-РА/1-РТ, як і раніше, є обов’язковим. А значить, запитання щодо їх заповнення так само актуальні. На багато з них податківці вже дали відповіді. Що ж вони прояснили? Читайте в нашій статті.
  • «Алкогольно-тютюновий» «роздрібний» акциз Власне, тема цього тематичного номера вже вказує на те, що розглядати сьогодні ми будемо правила сплати «роздрібного» акцизного податку лише за товарами алкогольно-тютюнової групи. Однак про всяк випадок ми вирішили підсилити цю тезу ще й у заголовку статті. Отже, наша цільова аудиторія — роздрібні торговці алкогольними напоями та/або тютюновими виробами. Як свідчить редакційна пошта, запитань у цієї категорії платників вистачить не на одну публікацію. Тож читайте уважненько і не кажіть потім, що ви чогось не знали.
  • Бухоблік «роздрібного» акцизу У попередній статті ми описали принципи розрахунку та сплати «роздрібного» акцизу з алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Розповідь буде неповною, якщо не згадати про бухгалтерський облік цього податку. Давайте розбиратися.
  • Торгівля підакцизними товарами та єдиний податок: Баба-яга ПКУ проти Ніде правди діти, торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами — була й буде одним з найрентабельніших видів діяльності. Зрозуміло, що і єдиноподатникам хочеться долучитися до цього прибуткового бізнесу. Та ба: чинне законодавство передбачає занадто суворі обмеження щодо цього. Що це за обмеження і хто ті щасливчики, кому все-таки можна торгувати хай і обмеженим, але «алкогольним» асортиментом? І найголовніше — як єдиннику цілком легально обійти встановлені заборони на торгівлю підакцизними товарами? Про все це зараз і поговоримо.
  • Продаж коктейлів Неодмінним атрибутом солодкого життя є наповнений келих модного дизайну зі вставленою в нього соломинкою, мініатюрною парасолькою і нанизаною на край скибочкою лайма, лимона чи іншого екзотичного продукту. Але у світі усе збалансовано: для одних —відпочинок і свято, для інших — щоденна праця. Про турботи інших ми зараз і поговоримо.
  • Куріння небезпечне для вашого... бізнесу Залишимо осторонь медичні, етичні, статистичні та емоційні аргументи проти куріння. Не «за» і «проти», а саме і тільки ПРОТИ. Злегка перефразовуючи класику: Куріння — це бездарно! Але воно існує. І з цим треба рахуватися*... Обмежимося утилітарними турботами суб’єкта підприємництва, якого можуть зачепити благі наміри законодавця щодо «попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
  • Ода пиву*: дещо про особливості торгівлі «Пить шмурдяк, дружище, аморально, Пиво пить почетно, старина!» Промайнув рівно рік з тієї чорної дати (01.07.2015 р.), відколи пиво набуло статусу алкогольного напою**. Отже, саме час озирнутися назад, щоб згадати, з чого усе починалося, коротко переповісти найбільш резонансні події, які протягом року, що сплив, так чи інакше позначилися на торговцях пивом, і заодно розібратися із сучасним станом справ у цій сфері. Ну і, звичайно, надати відповідні рекомендації на майбутнє.
  • Електронні сигарети Не секрет, що проблема нікотинової залежності стоїть дуже гостро. Це розуміє не лише держава, що вводить обмеження на продаж і вживання тютюнових виробів, а й самі курці. Існує думка, що електронні сигарети — безпечна альтернатива традиційному куриву. Більш того, багато хто вважає, що, вживаючи їх, у перспективі зможе взагалі відмовитися від згубної звички. Ми не збираємося з’ясовувати, правда це чи чергова вигадка маркетологів. Мета цієї статті — зрозуміти їх місце в нормативному полі, пригадати правила їх продажу і вживання.
  • Чи запроваджено мінімальні ціни на тютюнові вироби? Чули про запровадження мінімальних цін на тютюнові вироби. Чи запроваджено їх?
  • «Алкоголем-тютюном торгуєте? А ми — до вас із перевіркою!» Чи поширюється «перевірочний» мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, які торгують алкоголем і тютюном?
  • Дохід єдиноподатника та «роздрібний» акциз Я — фізособа-підприємець на єдиному податку (гр. 3) продаю уроздріб пиво. Чи потрібно обкладати «роздрібний» акциз єдиним податком?
  • ФОП-загальносистемник та акцизний податок Чи потрібно включати до складу доходу ФОП-загальносистемника суму роздрібного акцизу, отриману від покупця? Якщо так, то чи можна її врахувати у складі витрат?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі