07.07.2016

ФОП-загальносистемник та акцизний податок

Чи потрібно включати до складу доходу ФОП-загальносистемника суму роздрібного акцизу, отриману від покупця? Якщо так, то чи можна її врахувати у складі витрат?
  • Щодо включення «роздрібного» акцизу до складу прибутків тут ситуація нагадує єдиноподаткову (див. попереднє запитання).

    Згідно з п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця. Виключення з доходу (а також невключення до витрат) передбачено тільки для ПДВ ( пп. 177.3, 177.4 ПКУ).

    Тож і не дивно, що податківці дотримуються фіскальної позиції. Так, в одній із консультацій (категорія 104.08 БЗ) зазначено, що сума акцизного збору, включена до вартості проданих товарів, зазначається в гр. 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги обліку доходів та витрат, затвердженої наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481, але не відображається в гр. 5—8 «Витрати, пов’язані з господарською діяльністю».