02.06.2016

А позичальник хто? Підприємець чи ні?

Підприємство надало поворотну фінансову допомогу фізособі-підприємцю. З якою ознакою доходу відображати її в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Для доходів, що виплачуються (нараховуються, надаються) фізичним особам, які є приватними підприємцями, додатком до Порядку № 4 передбачено окрему ознаку доходу «157».

Однак фіскали у своїх роз’ясненнях, наведених у БЗ, для фіндопомоги роблять виняток. Вони пропонують суму поворотної фінансової допомоги, що надається підприємством на адресу фізичної особи — підприємця, відображати в Податковому розрахунку під «цивільною» ознакою доходу «153» (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25).

Зі свого боку зауважимо таке. На місцях податківці завзято користуються роз’ясненнями своїх колег з БЗ. Тому якщо ви не хочете зайвий раз із ними сперечатися, відображайте надану ФОП суму поворотної фіндопомоги з ознакою доходу «153».

Але навіть якщо ви показали її з підприємницькою ознакою «157», 1ДФ-штрафи до вашого підприємства — податкового агента за не ту ознаку доходу, що подобається податківцям, застосовуватися не повинні. Адже це не призвело до завищення чи заниження податкових зобов’язань і зміни платника податку (див. п. 119.2 ПКУ).