09.06.2016

Повернути товари, придбані із застосуванням КПК

У сьогоднішньому номері ми вже описували, яким чином відображати в обліку придбання товарів із використанням КПК. А як показати в обліку повернення придбаного таким чином товару? Про це говоритимемо зараз!

Загальні правила повернення товарів прописано у гл. 54 ЦКУ ( ст. 672) і Законі про захист прав споживачів (ст. 8). У цілому, ці правила стосуються і повернення товарів, придбаних із використанням КПК. Але почати слід, мабуть, з найбільш специфічного питання — куди продавець має повертати гроші, які надійшли йому з КПК.

Повертаємо гроші

У Положенні про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженому постановою Правління НБУ від 19.04.2005 р. № 137, було передбачено, що товари, придбані із застосуванням платіжної картки, можуть бути повернені особі, яка їх продала, згідно з правилами, установленими відповідними нормативно-правовими актами України.

У зазначеному Положенні (абзац другий п. 3.14), яке наразі втратило чинність, зазначено:

Повернення коштів за повернений товар, неотриману (неякісну) послугу здійснюється шляхом їх зарахування на картрахунок у порядку, визначеному правилами платіжної системи, або готівкою, якщо це не суперечить правилам платіжної системи

Ми наводимо цитату саме з цього документа, тому що ані в наступному Положенні № 223, ані в нині чинному Положенні № 705 нам не вдалося знайти будь-які прямі керунки щодо того, куди мають бути зараховані гроші, сплачені з використанням КПК за товар, який повертається. Немає згадки про це і в Законі про платіжні системи.

Натомість нам відомо, що банки (емітенти КПК) у своїх внутрішніх правилах користування КПК, як і раніше, згадують саме цю, процитовану вище норму*. Додатковий аргумент — аналогічна за своєю суттю норма міститься у п. 2.9 гл. 2 Правил Національної системи масових електронних платежів, затверджених постановою Правління НБУ від 10.12.2004 р. № 620.

* Див., наприклад: https://www.otpbank.com.ua/smb/cards/corporate-cards/corporate/visa.php.

Утім, на нашу думу, готівкою повернути кошти у цьому випадку навряд чи вийде. Принаймні податківці категорично проти цього. У своїх консультаціях із БЗ, підкатегорія 109.02, податківці наголошують на тому, що повернення коштів здійснюється у безготівковій формі через установу банку або із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа. Причому в одній із консультацій податківці прямо наголошують: у випадку використання банківської платіжної картки повернення коштів за повернутий товар здійснюється без видачі готівкових коштів, тобто на розрахунковий рахунок покупця, відкритий у банку.

Облік у продавця

Бухгалтерський облік. У бухобліку продавця повернення товарів відображається із застосуванням субрахунка 704 «Вирахування з доходу». Одночасно методом «червоне сторно» здійснюється коригування суми нарахованих ПДВ-зобов’язань і собівартості реалізованих товарів, списаної на витрати.

Податок на прибуток. У податковоприбутковому обліку — усе за бухобліковими правилами. У бухобліку дохід від реалізації повернутих товарів буде вирахувано з доходів, а їх собівартість — з витрат. Відтак бухобліковий фінрезультат продавця буде враховувати операцію з повернення зазначених товарів.

ПДВ. У ПДВ-обліку продавця усе залежить від того, як оформлювалася реалізація товару. Якщо складалася окрема податкова накладна (на покупця — платника ПДВ), то, керуючись ст. 192 ПКУ, продавець складає розрахунок коригування на зменшення податкових зобов’язань. Після того як покупець зареєструє такий розрахунок у ЄРПН, продавець має право зменшити свої податкові зобов’язання з ПДВ. Якщо ж реалізацію було оформлено підсумковою податковою накладною — повернення товарів враховується у підсумках того дня, яким здійснювалося повернення товару. Розрахунок коригування у такому випадку не складається.

Розглянемо облік повернення товарів, придбаних із застосуванням КПК, на прикладі.

Приклад. Підприємство реалізувало товар на суму 720 грн.(у тому числі ПДВ — 120 грн.). Оплату було здійснено з використанням КПК. Згодом товар було повернуто покупцем, а підприємство повернуло гроші.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Реалізовано товар покупцю**

331

702

720

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

120

3

Списано собівартість реалізованого товару (сума умовна)

902

28

440

4

Відкориговано дохід за повернутим товаром

704

361

720

5

Відкориговано податкові зобов’язання з ПДВ методом «червоне сторно» (нараховані окремою податковою накладною)***:

— складено розрахунок коригування

704

643/2

120

— зареєстровано розрахунок коригування у ЄРПН (покупцем)

643/2

641

120

6

Оприбутковано повернений товар (методом «червоне сторно»)

902

28

440

7

Видано чек РРО покупцеві на повернутий товар

361

331

720

8

Передано реєстр квитанцій платіжного термінала (сліпів)

331

333

720

9

Списано кошти

333

311

720

10

Віднесено на витрати комісію банку

92

311

20

** Проводку, яка відображає перерахування коштів з карткового рахунка продавця на його поточний рахунок, ми тут не показуємо.

*** Аналітичний рахунок 643/2 використовуємо для того, аби відобразити «непідтверджене» зменшення податкових зобов’язань (до реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН).

Тепер переходимо до обліку в покупця!

Облік у покупця

У покупця все теж доволі стандартно, за винятком хіба що рахунка, на який повертаються кошти.

Бухгалтерський облік. У бухобліку покупець не робить якихось особливих дій. Він просто коригує методом «червоне сторно» свій податковий кредит, списує придбаний товар за фактом повернення продавцю і відображає отримання коштів.

Податок на прибуток. На податковоприбутковому обліку покупця повернення товару ніяк не відображається. Бо ж цей товар ще не було списано на витрати і, відповідно, його вартість не вплинула на фінрезультат.

ПДВ. У ПДВ-обліку покупець, керуючись нормами ст. 192 ПКУ, здійснює коригування податкового кредиту. Причому податківці наполягають, що таке коригування неодмінно слід робити у тому ж ПДВ-періоді, в якому було повернуто товар, незалежно від реєстрації чи взагалі отримання розрахунку коригування (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.07).

Проілюструємо облік у покупця на прикладі з тими ж самими цифрами!

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Оплачено ТМЦ за допомогою КПК (кошти блоковано)

3131

313

720

2

Оприбутковано придбані ТМЦ (складено авансовий звіт)

28

372

600

3

Відображено суму податкового кредиту до реєстрації ПН

644/1

372

120

4

ПН зареєстровано в ЄРПН

641

644/1

120

5

Списано кошти з КПК у рахунок оплати ТМЦ

372

3131

720

6

Отримано кошти від продавця на картковий рахунок

313

372*

720

7

Повернено товар продавцю

372

28

600

8

Зменшено податковий кредит з ПДВ у періоді повернення товару (методом «червоне сторно»)

641

372

120

* У цьому випадку кошти від продавця отримує не підзвітна особа (користувач КПК), а безпосередньо підприємство. Тому, на нашу думку, замість субрахунка 372 цілком можна використовувати також субрахунок 685.

Що ж, вважаємо принципи обліку повернень товарів, придбаних із застосуванням КПК, вам зрозумілі!

висновки

  • При поверненні товару, придбаного із застосуванням КПК, слід керуватися загальними правилами обліку:
    — продавець зменшує свої доходи, витрати і податкові зобов’язання з ПДВ;
    — покупець зменшує податковий кредит з ПДВ.
  • Якщо покупець повертає товар, придбаний із застосуванням КПК, продавець повертає кошти на картковий рахунок.