16.06.2016

Після анулювання ПДВ-реєстрації постачальника виправити помилку в ПН не вийде

Підприємство отримало податкову накладну (ПН) з помилкою. На момент виявлення помилки ПДВ-реєстрацію постачальника вже анульовано. Чи може постачальник тепер виправити неточності, допущені при заповненні ПН, шляхом складання Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК)?

Для того щоб відповісти на це запитання, достатньо згадати, хто згідно з чинним законодавством має право виписувати РК. Як сказано в п. 21 Порядку № 1307, РК складають особи, визначені в п. 1 цього Порядку, тобто ті, хто має право на складання ПН. Своєю чергою п. 1 Порядку № 1307 обов’язки щодо складання ПН покладено на осіб, які зареєстровані як платники ПДВ у податковому органі та яким присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Більш того, п. 184.5 ПКУ прямо вказує на те, що з моменту анулювання ПДВ-реєстрації особа втрачає право на податковий кредит та виписку податкових накладних.

Інакше кажучи, після анулювання ПДВ-ре­єстрації скласти РК для виправлення показників ПН, виписаної під час перебування підприємства платником ПДВ, вже не можна. Тобто у вашій ситуації підприємство-постачальник вже не зможе виправити свою помилку в ПН шляхом оформлення РК. Тому вам як покупцю, скоріш за все, доведеться відкоригувати податковий кредит, відображений на підставі помилкової ПН, шляхом подачі УР. Без коригування ви зможете обійтися лише у тому випадку, якщо помилки припустилася в одному з необов’язкових реквізитів ПН, або якщо неточність у заповненні обов’язкового реквізиту не заважає ідентифікувати вашу операцію постачання (детальніше див. с. 3).

Більш того, тим платникам податків, які тільки планують знятися з ПДВ-реєстрації, варто враховувати ще один момент. Нині податківці накладають табу не лише на виписку ПН і РК після анулювання ПДВ-реєстрації, а й на реєстрацію ПН і РК, виписаних ще в статусі платника ПДВ (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.11.2015 р. № 24871/6/99-99-19-03-02-15)*. Тому постачальникам слід бути уважними і намагатися до ПДВ-розреєстрації зареєструвати усі виписані на той момент ПН і РК, щоб не ставити під удар податковий кредит покупця.

* Зверніть увагу: раніше податківці вважали інакше. У своїх консультаціях контролери роз’яснювали, що платники податків, ПДВ-реєстрацію яких анульовано, мають право реєструвати ПН і РК в ЄРПН за умови, що з дати виписки минуло не більше 15 календарних днів.