№48

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2016/№ 48 Інші номери журналу ›
  • Які помилки у ПН важливо виправити Помилки, допущені в податковій накладній (ПН), частіше помічає покупець. Це й зрозуміло. Адже такі помилки можуть поставити під загрозу його право на податковий кредит. Ось чому покупець, перевіряючи ПН, дуже уважний. Але постачальнику помилки теж ні до чого. Адже деякі з них можуть призвести до викривлення суми податкових зобов’язань. А там і до штрафів недалеко. У той же час пам’ятайте: є такі помилки, на які і покупець, і постачальник можуть не звертати уваги. Які помилки важливо виправити, а про які можна забути? Про це — просто зараз.
  • Класифікація ПН-помилок Тепер — у загальних рисах про те, якими можуть бути ПН-помилки. Навіщо? Уся річ у тім, що від характеру помилок (чи допущені вони в заголовній або табличній частині ПН, чи перекручені суми тощо) залежить порядок виправлень.
  • Сумові помилки у ПН Уявімо, що у ПН помилилися в сумі. Тобто припустилися помилки, що вплинула на суму компенсації. Давайте з’ясуємо, як її виправити.
  • Помилка в ІПН Ще одна поширена помилка — коли ПН склали не на того покупця. Тобто поставили неправильний індивідуальний податковий номер (ІПН) контрагента. Як вийти з такого становища? Давайте розбиратися.
  • Помилка в найменуванні покупця Тепер уявімо, що помилилися в найменуванні покупця. Ну, припустимо, не зазначили організаційно-правову форму підприємства, не навели відомості про філію або припустилися ще якоїсь помилки в найменуванні. Давайте з’ясуємо, як цю ситуацію виправити.
  • Помилка в даті або номері ПН Розглянемо і такий неприємний випадок, коли помилилися в даті або номері ПН. Скажімо, склали ПН не тією датою (за другою подією*). Або ж забули навести код виду діяльності в порядковому номері ПН. Що зробити в цій ситуації, зараз розповімо.
  • Виправлення у розділі Б податкової накладної Давайте перейдемо до виправлення помилок у розділі Б ПН. Тут якнайпильнішу увагу потрібно приділяти даним граф: 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця»; 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД»; 6 «Кількість (об’єм, обсяг)»; 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість».
  • Пільга, якої немає: як виправити ПН Усім відомо, що не помиляється той, хто нічого не робить. Неробство бухгалтеру не загрожує, а тому і помилки в нашому житті не рідкість. Одна з можливих ПН-помилок, яка чатує на бухгалтера, — застосування пільги з ПДВ під час реалізації оподатковуваних товарів (робіт, послуг). Як виправити таку помилку? Давайте розбиратися.
  • Якщо постачальник не хоче виправляти/несвоєчасно виправляє помилку «Потрібно вміти домовлятися»! — часто чуємо ми навколо. Дійсно, це вміння важливе для всіх і часто значно полегшує життя усіх, хто домовилися. Але іноді доводиться мати справу з людьми, які домовлятися зовсім не бажають. Що робити, якщо ваш постачальник один з них і навідріз відмовляється виправляти або виправляє несвоєчасно допущену в ПН помилку? Як можна на нього вплинути і які наслідки загрожують вам? Давайте шукати відповіді разом.
  • Якщо покупець відмовляється реєструвати РК У попередній статті ми розглянули ситуації, в яких домовитися не вдається з постачальником. А тепер давайте розглянемо інший варіант розвитку подій. Що робити постачальнику, якщо покупець відмовляється реєструвати направлений йому зменшуючий РК? Чи загрожує щось покупцю у цьому випадку? Розбираємося.
  • Хто виписує ПН, той її і реєструє в ЄРПН Під час реєстрації податкової накладної (ПН) підприємство припустилося помилки, в результаті якої виявилось, що ініціали та прізвище укладача ПН і ЕЦП, що накладається при її реєстрації в ЄРПН, належать різним особам. Чи вважається це помилкою при складанні ПН? Чи зберігається право покупця на податковий кредит за такою ПН?
  • Код виду діяльності у РК колишнього спецрежимника Сільськогосподарське підприємство, перебуваючи на спецрежимі сплати ПДВ, склало податкову накладну (ПН) з помилкою. Помилку виявлено тільки тепер, коли підприємство є платником ПДВ на загальних підставах. Чи потрібно нині при оформленні РК зазначати в ньому код спецрежиму ПДВ?
  • Після анулювання ПДВ-реєстрації постачальника виправити помилку в ПН не вийде Підприємство отримало податкову накладну (ПН) з помилкою. На момент виявлення помилки ПДВ-реєстрацію постачальника вже анульовано. Чи може постачальник тепер виправити неточності, допущені при заповненні ПН, шляхом складання Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК)?
  • Бути чи не бути коригуванню ПДВ-зобов’язань після реорганізації шляхом злиття У квітні 2016 року на підприємстві відбулася реорганізація шляхом злиття з іншим підприємством. У червні 2016 року виявлено помилку в податковій накладній (ПН), складеній до реорганізації. Чи можна зараз виправити цю помилку шляхом оформлення Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК)?
  • Незначна помилка в ПН та РК, що її виправляє: коли буде ПК У травні 2016 року підприємство отримало податкову накладну (ПН) постачальника з незначною помилкою (була допущена описка при заповненні гр. 5 «Одиниця виміру товару/послуги. Код»). На підставі цієї ПН у цьому ж місяці підприємство відобразило податковий кредит. У червні 2016 року ми дізналися, що підприємство-постачальник зареєструвало РК до помилкової ПН. Що робити в цьому випадку? Чи не вийде так, що податківці не визнають податковий кредит, відображений у травні 2016 року на підставі ПН з такою помилкою?
  • Помилка в реквізиті «Зведена податкова накладна» У зведеній податковій накладній забули поставити відмітку «Зведена податкова накладна». Чи потрібно виправляти цю помилку і як це зробити?
  • Строк давності для виправлення помилок у ПН При складанні ПН припустилися помилки. Підкажіть, протягом якого часу її можна виправити?
  • Відображаємо ПК за помилковою ПН: чи діє продовження? Складаючи ПН за березень 2016 року, постачальник припустився помилки. У травні 2016 року до цієї ПН було складено РК та зареєстровано в ЄРПН. Підкажіть, у якому періоді підприємство має право відобразити ПК за такою ПН?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі