16.06.2016

Незначна помилка в ПН та РК, що її виправляє: коли буде ПК

У травні 2016 року підприємство отримало податкову накладну (ПН) постачальника з незначною помилкою (була допущена описка при заповненні гр. 5 «Одиниця виміру товару/послуги. Код»). На підставі цієї ПН у цьому ж місяці підприємство відобразило податковий кредит. У червні 2016 року ми дізналися, що підприємство-постачальник зареєструвало РК до помилкової ПН. Що робити в цьому випадку? Чи не вийде так, що податківці не визнають податковий кредит, відображений у травні 2016 року на підставі ПН з такою помилкою?

Спершу нагадаємо, що такий реквізит, як одиниця виміру товарів (послуг), не названий серед обов’язкових реквізитів ПН, перелічених у п. 201.1 ПКУ. А отже, у нашому випадку має місце помилка при заповненні необов’язкового реквізиту ПН. Тепер давайте розбиратися:

1) чи мало підприємство право на податковий кредит на підставі ПН з помилкою?

2) що робити зараз, коли постачальник виписав РК?

Щодо першого питання хочемо одразу ж вас заспокоїти: підприємство мало повне право відобразити податковий кредит на підставі ПН, заповненої з дрібними неточностями.

Нагадаємо, що на сьогодні не можна помилятися, заповняючи такі обов’язкові реквізити ПН:

— дата складання ПН (у заголовній частині ПН);

— ІПН продавця і покупця;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД;

— ставка податку і відповідна сума податку (ряд. V — VІ розділу А ПН), на які у свою чергу впливає правильність заповнення граф 6, 7, 8 та 10 розділу Б ПН.

А от помилки при заповненні інших обов’язкових, а також необов’язкових реквізитів ПН сьогодні не такі небезпечні (детальніше див. с. 3). А це означає, що в нашому випадку підприємство цілком обґрунтовано відобразило податковий кредит на підставі ПН у місяці її отримання.

Тепер щодо виписаного продавцем РК, а також дій покупця після його отримання.

Передусім зауважимо, що оформляти РК у цьому випадку було зовсім не обов’язково. Адже навіть податківці дозволяють не виправляти помилки у необов’язкових реквізитах ПН. Так, свого часу контролери прямо зазначали, що ПН, у якій неправильно заповнені одиниця виміру та код, не вважається заповненою з порушенням (див. лист МГУ ДФС ЦО від 15.10.2015 р. № 23354/10/28-10-06-11). А отже, щось виправляти шляхом оформлення РК у такому разі не потрібно і покупець нічого не порушив, коли збільшив податковий кредит, не чекаючи РК.

Якщо вже ваш постачальник вирішив перестраху­ватися і все-таки виправити свою ПН-помилку, то така помилка у будь-якому випадку не вплинула на відображені в ПН сумові показники (базу оподаткування, суму податкових зобов’язань та загальний обсяг постачання). А це означає, що РК, складений з метою виправлення такої ПН-помилки, підприємство-покупець у податковій звітності з ПДВ не показує (див. лист ДФСУ від 23.03.2016  р. № 6409/6/99-99-19-03-02-15) і на правильність відображення ПК за ПН він жодним чином не впливає. Крім того, враховуючи незмінність сумових показників, цей РК не вплине і на розрахунок ліміту реєстрації.