20.06.2016

Відряджений для роботи у вихідний день…

Працівник перебуватиме у відрядженні з 18 по 22 червня 2016 року. Причому згідно з наказом про відрядження він працюватиме в день, який є для нього вихідним (20 червня 2016 року), а також у неробочий день (19 червня 2016 року — Трійця). Як оплатити роботу у відрядженні у вихідні та святкові (неробочі) дні?

Гарантії та компенсації при службових відрядженнях визначено у ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. Проте розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Отже, для оплати праці працівника за період відрядження необхідно:

по-перше, визначити денний заробіток за місяць, у якому працівник перебував у відрядженні;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо денний заробіток вище середньоденної заробітної плати, то дні роботи у відрядженні оплачують виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). У протилежній ситуації — за середньоденним заробітком.

Денний заробіток розраховується виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні. При цьому розрахунок необхідно здійснювати виходячи з повністю відпрацьованого місяця.

До денного заробітку працівника включаються усі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні: оклад, доплати, надбавки, премії, які не мають разового характеру, індексація тощо.

Розраховують середньоденну заробітну плату згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують місяцю направлення у відрядження.

Спеціальних положень щодо оплати праці працівника у відрядженні у вихідний, святковий чи неробочий дні КЗпП не містить.

У той же час п. 9 розд. I Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), встановлено:

1) якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідний день, то компенсація за роботу в цей день виплачується відповідно до законодавства. Тобто працівнику проводяться виплати з урахуванням ст. 107 КЗпП, а саме у розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, оскільки робота здійснювалася з перевищенням місячної норми в його вихідний день;

2) якщо працівник працював у відрядженні у святковий день, який за графіком роботи на його підприємстві був для нього робочим днем, то оплата здійснюється у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу. Якщо ж за графіком роботи підприємства, з якого працівник відбув у відрядження, цей день був на підприємстві святковим (неробочим), то оплата здійснюється у розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота здійснювалася з перевищенням його місячної норми.

Важливо! Положення Інструкції № 59 є обов’язковими для бюджетних організацій та підприємств і організацій, які повністю або частково фінансуються з бюджету. Підприємства госпрозрахункової сфери ці питання мають вирішити самостійно в колективному договорі або окремому положенні про оплату.

У табелі обліку робочого часу роботу у відрядженні у святковий (неробочий) день табелюють із кодом «РВ» (цифровий код «06»). Якщо працівнику надано інший день відпочинку як компенсація за роботу у святковий (неробочий) день, то його табелюйте з кодом «ІН» (цифровий код «22»).

Майте на увазі! Якщо працівник відбуває у відрядження або повертається з нього у свій вихідний (святковий, неробочий) день і в наказі про направлення його у відрядження не зазначено, що цей день є його робочим днем, оплачувати такий день у подвійному розмірі не потрібно. Адже дістаючись до місця відрядження потягом або автобусом, працівник фактично не здійснює свої посадові обов’язки в такий день, тобто, по суті, не залучається до роботи цього дня. Отже, тут не йдеться про компенсацію за роботу у вихідний (святковий, неробочий) день згідно зі ст. 72 КЗпП. За такий день йому виплатять лише добові.

У той же час Положенням про відрядження, що діє на госпрозрахунковому підприємстві, може бути передбачено надання працівнику, який вирушає у відрядження та/або повертається з нього у вихідний (святковий, неробочий) день, іншого дня відпочинку.