27.06.2016

Експорт вугілля: коли виникають ПЗ з ПДВ?

Підприємство експортує вугілля. На яку дату у нього виникають ПЗ з ПДВ?

Ми вважаємо, що в період дії п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ ПЗ при експорті вугілля виникають на дату будь-якої з подій, яка відбулася пізніше:

— або на дату зарахування коштів на банківський рахунок в оплату експортованого вугілля;

— або на дату оформлення митної декларації (МД), що підтверджує факт перетину митного кордону України.

ПЗ мають бути відображені в декларації за той період, в якому відбулася така друга подія. Пояснимо детальніше.

Пункт 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ встановлює:

тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання <...> вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом

Нагадаємо, що датою виникнення ПЗ за касовим методом є дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсації вартості поставлених ним (або тих, що підлягають поставці) товарів/послуг ( п.п. 14.1.266 ПКУ).

Проте для експортних операцій п. 187.11 ПКУ встановлює ще одне правило. Не враховувати його при здійсненні таких операцій не можна. Це правило говорить: попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України, не змінює ПЗ експортера. Тому на експортні операції і правило «першої події» та касовий метод визначення ПЗ діють тільки з урахуванням цього обмеження.

Так, за правилом «першої події» датою виникнення ПЗ у разі експорту товарів завжди є дата оформлення МД, яка підтверджує факт перетину митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 16, с. 11).

А от для касових експортних операцій обов’язковою умовою виникнення ПЗ є наявність оплати ( п.п. 14.1.266 ПКУ). У той же час попередня (авансова) оплата до виникнення експортних ПЗ не призводить ( п. 187.11 ПКУ). От і виходить, що

ПЗ при експорті вугілля на дату надходження коштів виникнуть тільки у тому разі, якщо таке надходження станеться після оформлення МД, що підтверджує факт перетину митного кордону України. Якщо ж надходження коштів — перша подія, то ПЗ виникнуть на дату, коли буде оформлено МД

При цьому зауважте: базу оподаткування експортної операції визначають за курсом, що діє на дату оформлення МД (див. лист Міжрегіонального ГУ ДФС від 11.12.2015 р. № 26860/10/28-10-06-11). До дати виникнення ПЗ тут прив’язуватися не потрібно.