14.03.2016

Безоплатний «імпорт»: дали добро на податковий кредит

За матеріалами підкатегорії 101.10 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua.

висновок документа


ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, уключається до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації

Хочеться вірити, що це остаточне та безповоротне рішення податківців: ПДВ при безоплатному імпорті можна поставити в податковий кредит.

Історія питання сягає корінням ще в докодексні часи. Причому в різний період податківців гойдало з одного боку в інший: то вони «за» податковий кредит, то «проти». Як повелося, в основному переважала думка «проти» (про історію питання можна почитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 103, с. 22).

І ось на радість платників контролерів гойднуло в ліберальний бік.

Ми первісно сповідували «законність» податкового кредиту при безоплатному імпорті. Якщо брати період до 01.07.2015 р. — дати початку поголовної «податковокредитності», то аргументи були приблизно такі. Імпорт (будь-який, у тому числі й безоплатний) треба розглядати як одну з форм придбання товару, про що свідчить зворот «у тому числі» в п.п. «а» п. 198.1 і п. 198.3 ПКУ. А отже, за наявності правильної митної декларації та в разі передбачуваного госпвикористання товару, у платника має бути податковий кредит. Тим більше, на відміну від внутрішньоукраїнських дарунків, де «вхідний» ПДВ не оплачується набувальником, «імпортний» буде сплачений до бюджету в будь-якому разі.

Якщо поглянути на поточну ситуацію — період з 01.07.2015 р. — то тут однозначно все має потрапляти до податкового кредиту, якщо на руках у підприємства є документ, що підтверджує сплату ПДВ: митна декларація (МД), податкова накладна (ПН) тощо. Причому, на цьому етапі навіть не треба замислюватися про господарність, усе в кредит — і крапка. А ось якщо напрям придбаного — негосподарський/неоподатковуваний, то доведеться нарахувати «компенсаційні» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ: або в періоді придбання, або за фактом використання в негосподарській/неоподатковуваній діяльності.

Таку схему ПДВ-обліку запровадили для стиковки з формулою «щастя» ( п. 2001.3 ПКУ), за якою весь «вхідний» ПДВ за правильними МД, ПН збільшує ліміт реєстрації. Якщо безоплатний імпорт штучно викошувати з податкового кредиту, то стиковки з формулою не буде: у декларації кредиту нуль, а ліміт є (адже МД за будь-яким імпортом збільшує ліміт реєстрації через показник ∑Митн). Такий різнобій явно не вписується в задумку законодавця, і це тільки підтверджувало нашу позицію, що ПДВ-кредиту при безоплатному імпорті бути. Про це ми вже писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 38.

Причому якщо ви відобразите ПК з безоплатного імпорту, то згідно з ПКУ «компенсаційні» ПЗ повинні будете нарахувати не просто так, а тільки якщо дароване використовуватиметься в негосподарській/необ’єктній діяльності. І ні в якому іншому випадку! У принципі, так само в останньому абзаці консультації говорять і податківці, спираючись на п. 198.5 ПКУ.

Сподіваємося, ми їх правильно зрозуміли, і це не весняне загострення, а виважена остаточна позиція, яка цілком відповідає букві закону. Тим більше, що трохи раніше в такому правильному ключі вже з’являлися точкові листи контролерів: ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.2015 р. № 17073/10/26-15-15-01-18, Міжрегіонального ГУ ДФС від 17.11.2015 р. № 25526/10/28-10-06-11.