21.03.2016

Увага: нова позиція ДФСУ щодо ВЗ

Порядок № 4 не змінювався з моменту затвердження. Проте податківці раптом вирішили змінити правила заповнення рядка «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ. Раніше вони стверджували, що в цьому рядку потрібно відображати тільки ті доходи фізосіб, з яких утримується ВЗ (таке роз’яснення містилося в категорії 103.25 БЗ).

Проте тепер вони пропонують зазначати у рядку «Військовий збір» усі, а не тільки доходи, що обкладаються ВЗ. Зазначене вище роз’яснення переведене в БЗ до розряду нечинних.

Чому так сталося? Не гадатимемо. Сьогоднішня консультація фахівця ДФСУ побудована на аналізі першого речення абзацу четвертого п. 3.11 Порядку № 4, де зазначено, що в рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Проте друге речення цього абзацу говорить на користь початкової версії. У ньому йдеться про доходи, з яких утримується ВЗ.

Але зрозуміло, що бухгалтеру, який прочитав цю консультацію, зараз не до буквоїдства. Чи буде штраф за ст. 119 ПКУ за заниження доходу за рядком з ВЗ? — ось що його хвилює передусім. На нашу думку, штрафу тут бути не повинно, адже недостовірні відомості про нарахований дохід не призвели до зменшення чи збільшення податкових зобов’язань і зміни платника податків.