№23

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2016/№ 23 Інші номери журналу ›
  • Як податківці прощатимуть штрафи Наказ Мінфіну від 10.02.2016 р. № 40
  • Як перевірятимуть декларації з прибутку Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 15.01.2016 р. № 321/7/04-36-15-03-22
  • Курсові різниці у «неприбуткових» не оподатковуються Лист ДФСУ від 07.09.2015 р. № 19062/6/99-99-19-02-02-15
  • Акцизний податок з пального: пекучі питання Акцизний податок з пального та його новації безпосередньо стосуються не дуже багатьох суб’єктів, які займаються його реалізацією. Але напоготові потрібно бути не тільки їм: як би не «зачепило» і покупця пального…
  • Нерухомість у фізособи купує один, а оплачує інший: що з ПДФО і ВЗ? Випадки, коли юрособа купує нежитлову нерухомість у фізособи, — зовсім не рідкість. А як бути, якщо у підприємства немає вільних грошей, щоб розплатитися з продавцем? Не відмовлятися ж від вигідної пропозиції? Звісно, ні. Щоб борг не відбирав ні сон, ні час, ви можете перекласти виконання зобов’язання щодо оплати покупки на чужі плечі. Тим більше, якщо ці «плечі» винні вже вам. Про юридичну сторону такої операції, а також про те, хто у такому разі повинен сплатити податки до бюджету із суми виплаченого фізособі доходу і відзвітувати про це перед контролерами, ми вам зараз розповімо.
  • Проводка, якої немає в Інструкції № 291*: можна чи ні? Наші читачі час від часу запитують, чи можна в тій чи іншій ситуації зробити бухгалтерську проводку, яка не передбачена Інструкцією про застосування Плану рахунків. Давайте розберемося разом!
  • Обіцяв і не одружився: наслідки невиконання договору про наміри Два підприємства уклали між собою договір про наміри здійснити купівлю-продаж автомобіля. За умовами договору передбачено платіж, що вважається гарантією виконання зобов’язань купівлі автомобіля і йде в рахунок оплати його вартості. Крім того, у договорі прописано, що в разі відмови від купівлі автомобіля у визначені строки попередній платіж трансформується у штрафну санкцію і залишається в повній сумі у продавця. Купівля автомобіля так і не відбулася. Як відобразити в обліку сторін невиконання договору про наміри?
  • Як підприємцю на загальній системі облікувати витрати Для ФОП-загальносистемника дуже важливо правильно визначити склад витрат і відобразити їх суми в обліку. Про те, яким витратам пощастило вплинути на суму чистого доходу, а яким ні, ви дізнаєтеся в цій статті.
  • Військовий збір у формі № 1ДФ Чи потрібно показувати в рядку «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ виплати, з яких військовий збір (ВЗ) не утримується?
  • Увага: нова позиція ДФСУ щодо ВЗ Порядок № 4 не змінювався з моменту затвердження. Проте податківці раптом вирішили змінити правила заповнення рядка «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ. Раніше вони стверджували, що в цьому рядку потрібно відображати тільки ті доходи фізосіб, з яких утримується ВЗ (таке роз’яснення містилося в категорії 103.25 БЗ).
  • Додаток РI: заповнюємо, навіть якщо в результаті «0» Підкажіть, будь ласка, чи потрібно заповнювати додаток РI платнику податку на прибуток, який коригує бухгалтерський фінансовий результат на різниці, передбачені розд. III ПКУ, якщо в результаті розрахун ку сума цих різниць становить «0»? Чи варто подавати уточнюючий розрахунок, якщо такий платник подав порожній додаток PI?
  • Звітність для продавців алкоголю та тютюну Мінфін наказом від 11.02.2016 р. № 49 затвердив новий пакет звітності щодо виробництва й обігу спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів і порядки їх заповнення. У ньому передбачено окремі звіти про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій та в роздрібній мережах (ф. № 1-РС, ф. № 2-РС, ф. № 3-РС, ф. № 1-ОА, ф. № 1-РА, ф. № 1-ОТ, ф. № 1-РТ).
  • Як юрособі відобразити в декларації надподаток з нерухомості При відповіді на це запитання податківці в Базі знань (категорія 106.07) зосередилися на п.п. «ґ» п.п. 266.7.1 ПКУ, яким визначено: при наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що знаходиться у власності фізичної або юридичної особи — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 тис. грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частину).
  • Податкова накладна від/на підприємця
  • Електронне декларування доходів посадовців Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» від 15.03.2016 р. № 1022-VIII запроваджено систему електронного декларування доходів посадовців, яка має запрацювати вже в 2016 році.
  • Положення про уцінку продукції скасували — розробіть власне Мінекономрозвитку та Мінфін спільним наказом від 28.01.2016 р. № 117/19 скасували свій наказ від 10.09.96 р. № 120/190, яким було затверджено Положення про порядок уцінки і реалізації продукції, що залежалась, із групи товарів широкого вжитку і продукції виробничо-технічного призначення.
  • Установчі документи юрособи — в онлайні Мін’юст у листі від 26.02.2016 р. № 6362/1225-0-26-16/19.3 нагадав, що до впровадження програмного забезпечення ЄДР, а також функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань оприлюднення установчих документів юрособи здійснюється на веб-сайті Мін’юсту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі