28.03.2016

Орендно-земельно-єдиноподаткові метаморфози: весна? Чи всерйоз і надовго?*

* Детальний аналіз цих, без сумніву, революційних консультацій — в одному з найближчих номерів.

1. Чи повинні ЮО — платники ЄП третьої групи, що є власниками нежитлових приміщень (їх частин) у багатоквартирних жилих будинках, сплачувати земельний податок у разі передачі в оренду таких нежитлових приміщень (їх частин), у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності, та як розраховується площа земельної ділянки для сплати земельного податку, якщо в оренду передано частину нежитлових приміщень?

Юридична особа — платник єдиного податку третьої групи, яка набула право власності або користування земельною ділянкою та є власником нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку, та надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності, звільняється від сплати земельного податку за земельну ділянку під таким майном за умови надання в оренду нерухомого майна згідно з укладеною цивільно-правовою угодою, оскільки така земельна ділянка цим платником (орендодавцем) використовується виключно для здійснення господарської діяльності.

2. Чи повинні ЮО — платники ЄП третьої групи, що є власниками земельних ділянок або постійними землекористувачами, сплачувати земельний податок у разі передачі в оренду будівель (споруд, їх частин), у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності?

Якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи, яка набула право власності або користування земельною ділянкою та є власником будівель, споруд (їх частин), розташованих на такій земельній ділянці, то такий платник звільняється від сплати земельного податку за земельну ділянку під таким майном за умови, що надання в оренду нерухомого майна здійснюється на підставі укладеного відповідно до законодавства цивільно-правового договору.