31.03.2016

Декларуємо спадщину та подарунки

Отримали спадщину або подарунки у 2015 році? Тоді, можливо, вам необхідно заповнити та подати податківцям декларацію про доходи, в якій слід визначити суму податкового зобов’язання. Як це зробити, якщо раніше ви ніколи з таким «папірцем» не стикалися або заповнювали його, але дуже давно? Зараз ми все розповімо.

Давайте спочатку розберемося з тим, що у нас входить до складу оподатковуваного доходу, а що ні.

Не входить до складу оподатковуваного доходу і відповідно не обкладається ПДФО і ВЗ вартість негрошового дарунка (його частина), що не перевищує у 2015 році у розрахунку на місяць 609 грн. ( п.п. 165.1.39 ПКУ). Усе, що подароване грошима чи майном, у сумі, яка перевищує неоподатковувану межу у відповідному місяці звітного року, а також усе, що успадковане, увійде до складу оподатковуваного доходу.

Але не поспішайте засмучуватися. Можливо, вам не доведеться сплачувати ПДФО і ВЗ з усього цього багатства. Справа в тому, що обкладається за ставкою 0 % і не обкладається ВЗ вартість спадщини та/або дарунків у випадках, прямо перерахованих у п.п. 174.2.1 ПКУ. Так за ставкою 0 % обкладають и не обкладають ВЗ, наприклад:

— вартість власності, що успадковується (отримана в дар) членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України) ( п.п. «а» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ);

— вартість об’єкта нерухомого та рухомого майна, готівка або кошти, які зберігаються на рахунках спадкодавця (дарувальника) — резидента, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні) іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, які успадковуються або отримані в дарунок фізособою-резидентом, який є інвалідом I групи чи має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування ( п.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ);

— вартість об’єкта нерухомого і рухомого майна, що успадковується (отримане в дарунок) дитиною-інвалідом (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України) ( п.п. «б» п.п. 174.2.1 ПКУ).

З усього, що не потрапило до п.п. 174.2.1 ПКУ, доведеться сплатити ПДФО і ВЗ. Так, вартість будь-якого об’єкта спадщини, успадкованої особами, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, або вартість дарунка, отриманого особами, які не є членами сім’ї дарувальника першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України), обкладається ПДФО за ставкою 5 %, а ВЗ — 1,5 % ( п. 167.2, п.п. 174.2.2, п. 174.6, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А ось з вартості дарунка або будь-якого об’єкта спадщини, отриманого від спадкодавця-нерезидента, необхідно сплатити до бюджету ПДФО за ставками 15 і 20 %, а також ВЗ за ставкою 1,5 % ( п167.1, п.п. 174.2.3, п. 174.6 ПКУ).

Важливо! Ви маєте право не декларувати «подарунково-спадкові» доходи 2015 року в разі одночасного виконання двох умов.

Перша — такими доходами були:

— дарунки, за якими ПДФО було сплачено до нотаріального посвідчення договорів;

— об’єкти спадщини, оподатковувані за ставкою податку 0 % та/або з яких ПДФО було сплачено до нотаріального оформлення об’єктів спадщини ( п. 179.2 ПКУ).

Друга — у вас немає інших причин, що зобов’язують подавати декларацію про доходи.

Якщо ці дві умови щодо вас не спрацювали, на жаль, доведеться заповнити декларацію про доходи.

Де відображати «подарунково-спадкові» доходи? Безпосередньо в самій декларації про доходи. Жодних окремих додатків, як це було раніше, заповнювати не потрібно.

Для таких доходів у розділі II декларації передбачено окремий рядок — 10.5. До цього рядка впишіть загальну суму доходів у вигляді вартості успадкованого та/або отриманого в дарунок майна, що обкладаються ПДФО і ВЗ, у тому числі й вартість успадкованого (отриманого в дарунок) майна, що обкладається ПДФО за ставкою 0 %. Адже вартість такого майна входить до складу оподатковуваного доходу.

На завершення побажаємо вам приємного заповнення декларації про доходи!