05.05.2016

«Звітна нова» форма № 1ДФ: особливості заповнення

Підприємство не відобразило у формі № 1ДФ за 1 квартал 2016 року дохід фізособи від надання в оренду автомобіля, нарахований у березні 2016 року. Помилку виявлено підприємством самостійно. Граничний строк надання форми № 1ДФ ще не минув. Як її виправити за допомогою «звітного нового» Податкового розрахунку?

«Звітний новий» Податковий розрахунок формуємо та подаємо, якщо помилки, неточності або недостовірні відомості у Податковому розрахунку, сформованому та поданому за звітний квартал, виявлено до закінчення граничного строку його подання. Якщо ж «поїзд пішов», то варіант один — уточнюючий Податковий розрахунок.

Строк подання форми № 1ДФ за 1 квартал 2016 року минає 10 травня. Отже, є ще час усе виправити за допомогою звітного нового розрахунку.

Важливо! Не ігноруйте таку можливість. Адже виправлення помилок до закінчення граничного строку подання за допомогою форми № 1ДФ з відміткою «Звітний новий» рятує від можливих штрафів згідно з п. 119.2 ПКУ.

А тепер найголовніше. Порядок виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ до закінчення граничного строку його подання кардинально відрізняється від порядку виправлення інших податкових декларацій.

«Звітний новий» Податковий розрахунок формуємо за тими самими правилами, що й «Уточнюючий». Тобто, заповнюємо реквізити підприємства, проставляємо відмітку в «шапці» форми у відповідному віконці з типом Податкового розрахунку.

Реквізити Податкового розрахунку «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому звіті, який ви зараз коригуєте.

У розділі I звітної нової форми № 1ДФ має бути наведена тільки інформація за рядками, які ви виправляєте/додаєте/прибираєте.

Так, для вилучення одного помилкового рядка із заздалегідь поданої інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 зазначити «1» — рядок на вилучення.

Для введення нового або пропущеного рядка необхідно повністю заповнити всі її графи і у графі 9 зазначити «0» — рядок на введення.

Для заміни помилкового рядка на правильний потрібно вилучити помилкову інформацію, внесену раніше, із зазначенням у графі 9 значення «1» і ввести правильну інформацію. У графі 9 такого «правильного» рядка зазначаєте значення «0».

Рядки з правильною інформацією з раніше поданої форми № 1ДФ дублювати в новому звітному Податковому розрахунку не потрібно

Інакше зобов’язання за ними можуть почати двоїтися.

Переходимо до розділу II форми № 1ДФ. У ньому звичайні підприємства (підприємці) відображають інформацію щодо військового збору. Як ви вже напевно здогадалися, порядок виправлення даних за рядком з військовим збором через «Звітний новий» і «Уточнюючий» також однаковий.

У рядку «Військовий збір — виключення****» повторюємо всі графи помилкового рядка з уже поданого Податкового розрахунку. У рядку «Військовий збір» — відображаємо правильну інформацію.

Зауважте, якщо помилка в раніше поданому звіті була допущена тільки в рядку з військовим збором і ви її зараз виправляєте, то дублювати правильну інформацію, яку ви відображали в розділі I форми № 1ДФ, не потрібно! Тобто в такій ситуації ви заповнюєте тільки «дотабличну» частину нової звітної форми № 1ДФ та її розділ II, інформацію якого ви коригуєте.