№35-36

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 35-36 Інші номери журналу ›
  • Запізнюється первинка від постачальників: як відображати витрати? Лист Мінфіну від 22.04.2016 р. № 31-11410-06-5/11705
  • Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: від А до Я Бути мамою — величезне щастя! Чи не так? Але одночасно і така сама відповідальність, що починається не з моменту появи малюка на світ, а набагато раніше! Сучасні жінки як ті бджілки: з ранку до вечора на роботі. Як уникнути робочої метушні і стресів? А майбутні витрати… Збожеволіти! Ось воно, рішення: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами! Вона покликана трохи поправити цю ситуацію. Але тепер спантеличений роботодавець. У які строки і ким замінити цінного фахівця? Хто і як оплачує період декрету? Як розрахувати та оподаткувати такі виплати? Розберемо всі можливі ситуації та розгадаємо шаради від наших законодавців у сфері останніх змін. Зустрічаємо: «Лікарняний по вагітності та пологах, він же Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, він же Декретна відпустка».
  • Відпустка підприємця: мрія чи реальність? Весна, сонечко, зелена травичка і спів пташок за вікном… І все частіше ми замислюємося про відпочинок. Нехай не на Багамах, нехай на дачі із шашличками, але організм вимагає ВІДПУСТКУ! А чи можуть піти у відпустку трудяжки-підприємці? Так, можуть. А як же з податками за період нероботи у відпустці? Усе залежить від того, на якій системі працює підприємець, а в єдиноподатників ще й від того, до якої групи вони належать. Отже, якщо у відпустку хоче…
  • Працівники-«новачки»: як визначити базовий місяць З 1 грудня 2015 року до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), зокрема для новоприйнятих працівників, ввели норму, згідно з якою обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник ( п. 10 цього Порядку). Як застосовувати цю норму для індексації зарплати новоприйнятих працівників залежно від дати прийняття: до і після 01.12.2015 р.?
  • «Звітна нова» форма № 1ДФ: особливості заповнення Підприємство не відобразило у формі № 1ДФ за 1 квартал 2016 року дохід фізособи від надання в оренду автомобіля, нарахований у березні 2016 року. Помилку виявлено підприємством самостійно. Граничний строк надання форми № 1ДФ ще не минув. Як її виправити за допомогою «звітного нового» Податкового розрахунку?
  • ОСББ* — знайомий незнайомець Мешканцям багатоквартирних будинків так чи інакше доводилося чути про ОСББ. Ця абревіатура протягом останніх років постійно звучить як у ЗМІ, так і з вуст різноманітних можновладців. Але та інформація, яку ми чуємо про ОСББ із зазначених джерел, не дає достатнього уявлення про правову природу ОСББ. Саме про це і будемо говорити у вступній статті тематичного блоку сьогоднішнього номера.
  • Створюємо ОСББ step by step* Із попередньої статті ви вже знаєте, що таке ОСББ і для чого воно створюється. У цій статті зосередимо свою увагу на тій процедурі, яку потрібно дотримати, аби створити ОСББ.
  • Доходи та витрати ОСББ: бухгалтерський та податковоприбутковий облік Не секрет, що після «житлово-комунальної революції»* 01.07.2015 р. створення ОСББ стало не стільки добровільним, скільки примусовим заходом. І якщо раніше процес створення таких об’єднань, за словами експертів, ішов досить мляво, то тепер «не чекати милості від ЖЕКів», а об’єднуватися в ОСББ змушені все більше і більше власників багатоквартирних будинків. Це, у свою чергу, означає одне — питання бухгалтерського та податкового обліку діяльності таких об’єднань набувають особливої актуальності. Тому зараз ми з вами зупинимося на нюансах ОСББ-обліку, що, поза сумнівом, буде корисним як бувалим бухгалтерам, так і новачкам, які тільки-тільки розпочинають свій шлях у цій професії.
  • ПДВ та ОСББ: коли їм один без одного не обійтися Будь-якому ОСББ, незалежно від того, які операції та в якому обсязі воно здійснює, необхідно знати, чи обкладаються такі операції ПДВ. Причому ці знання однаково важливі як для зареєстрованих платників ПДВ, так і для неПДВшників. Перші без них не зможуть правильно визначити суму податкових зобов’язань. А другі можуть пропустити момент, коли без ПДВ-статусу їм уже не обійтися. Так які ж із здійснюваних ОСББ операцій обкладаються ПДВ, а які з них не є об’єктом оподаткування? Коли в ОСББ настає обов’язок зареєструватися платником ПДВ? І чи варто добровільно ним ставати? Відповіді — в нашій статті.
  • Приймаємо житловий будинок на баланс: оформлення та облік Ну ось, ОСББ нарешті створено, зареєстровано, і прийшов час приймати житловий будинок на баланс об’єднання. Про те, як відбувається передача житлового комплексу з балансу на баланс та як оприбутковувати отримані основні кошти в обліку ОСББ, розповімо в цій статті.
  • «Стосунки» в ОСББ: трудові і не тільки 1 липня 2016 року не за горами. І у власників багатоквартирних будинків майже не залишилося часу, щоб визначитися з формою управління своїм будинком. Адже ст. 13 Закону № 417 на це було виділено цілий рік. Вам не байдужа доля свого будинку, ви вже організували або перебуваєте у процесі організації свого ОСББ і збираєтеся призначати голову правління? Та й головний бухгалтер (бухгалтер) не зашкодить! Тоді ми квапимося допомогти вам з організаційними моментами та оформленням відносин з цими поважними особами в ОСББ.
  • Земельні проблеми ОСББ: на роздоріжжі часів Зі статті на с. 37 ви вже знаєте, що одним із перших кроків після створення ОСББ має бути передача багатоповерхового будинку на баланс об’єднання. Здавалося б, разом з цим повинні вирішитися й земельні питання. Бо будинок і земля під ним — це як кінь і вуздечка. Як можна правити баским конем, якщо вам забули вручити приналежність для цього? Ось так і з будинком. Як можна забезпечити ефективне управління будинком, якщо незрозуміло, кому належать права на прибудинкову територію. Давайте розберемося, що задумав стосовно цього законодавець і чи існує вже зараз можливість реалізувати його замисел на практиці.
  • ОСББ отримує готівку: коли необхідний РРО? Готівкові розрахунки для ОСББ — швидше правило, аніж виняток. А тому їм необхідно добре орієнтуватися в тому, які з готівкових коштів, що надходять, обов’язково мають бути проведені через РРО. Тільки так можна своєчасно відреагувати і перевести РРОшні операції на безготівку. Адже РРО — клопітна справа. А штрафи за порушення в цій сфері дуже великі. Про те, які готівкові надходження можна приймати без РРО, а коли без нього не обійтися, наша стаття.
  • Перелік документів, що використовуються у тематичному блоці
  • Облікова ставка НБУ — 19 %
  • Підкориговано порядок обліку платників податків Мінфін наказом від 18.03.2016 р. № 375 вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.
  • Як перевірятимуть контрольовані операції Мінфін наказом від 10.03.2016 р. № 344 затвердив Порядок проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій.
  • Нові правила повідомлення про видобуті підземні води Мінприроди наказом від 23.03.2016 р. № 110 затвердило Порядок внесення відомостей про об’єм видобутих підземних вод водокористувачами до автоматизованої системи обліку видобутих підземних вод.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі