12.05.2016

Міжнародні перевезення — не експорт товару: БВ тільки за Реєстром-2

Наше підприємство займається міжнародними перевезеннями і практично половина наших замовників — нерезиденти. Чи відповідає наше підприємство як експортер критеріям п. 200.19 ПКУ (експорт за 12 місяців більше 40 % обсягу постачань) для права на отримання бюджетного відшкодування за першим списком?

Ви не експортер товарів, тому Реєстр-1 відшкодуванців не для вас. Пояснимо чому.

Згідно з п.п. 200.19.3 ПКУ один із критеріїв, одночасна відповідність яким є підставою для внесення заяви про повернення суми бюджетного відшкодування такого платника до Реєстру-1, зазначеному у п.п. «а» п.п. 200.7.1 ПКУ, —

здійснення операцій з вивезення товарів з митної території України в митному режимі експорту

При цьому питома вага операцій з вивезення саме (!) товарів у митному режимі експорту протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно повинна становити не менше 40 % загального обсягу постачань.

Незважаючи на те, що згідно із Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII товари — це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі), проте визначення товару за ПКУ пріоритетніше ( п. 5.2 ПКУ):

п.п. 14.1.244 ПКУ

товари — це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. А в цілях переміщення майна за кордон товари слід визначати у значенні МКУ

Розібравшись з терміном «товар» за ПКУ, стає абсолютно очевидно, що послуги зовсім не товар. І в цілях оподаткування послуги міжнародного перевезення не можна ідентифікувати як вивезення товару в режимі експорту.

А це означає, що заявляти в додатку Д4 обсяги наданих послуг з міжнародного перевезення як експорт товару, щоб потрапити до Реєстру-1 на відшкодування, не можна. Питома вага експорту товару у міжнародного перевізника (ряд. 5 таблиці 1 додатка Д4) у цьому випадку становитиме 0 %.

Тому, заявляючи бюджетне відшкодування, в таблиці 3 додатка Д4 ви повинні поставити відмітку «+» у рядку про невідповідність критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ. Тоді ваша заява підтягнеться до Реєстру-2*.

* Реєстри на сайті ДФСУ розміщені за таким посиланням: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/vidshkoduvannya-pdchv/reestri-vidshkoduvannya-pdv/.

У тих міжнародних перевізників, які все ж заявили себе в додатку Д4 експортерами і автоматом потрапили до Реєстру-1, залишитися в ньому навряд чи вийде. Податківці напевно визнають таких платників невідповідними критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ, і обов’язково надішлють (!) їм повідомлення про своє рішення. На дату надсилання такого повідомлення їх заяву виключать з Реєстру-1 і включать до Реєстру-2 (п. 6 Порядку № 68**). Тож навіть не намагайтеся потрапити до Реєстру-1, адже тим самим тільки пропустите свою чергу і в Реєстрі-2.

** Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 22.02.2016 р. № 68.