№38

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Транспортні послуги: облік у замовника Будь-яке підприємство, що придбаває чи продає щось матеріальне, стикається з необхідністю його перевезення. При цьому замовником транспортних послуг може виступати як сторона, що придбаває, так і та, що продає. Але ким би не був замовник, витрати на транспортування мають бути відображені в його обліку. Як правильно їх відобразити? Про це наша сьогоднішня стаття.
  • Транспортні послуги для перевізника: оформлення, оподаткування, облік Перевізник — ключова фігура в транспортних відносинах. Саме на його плечі часто лягає обов’язок скласти договір. Він же повинен оформити документ, що підтверджує факт надання транспортної послуги, правильно розрахувати та сплатити податки. Тому в цій статті зупинимося не тільки на відображенні транспортних послуг в обліку перевізника, а й на їх оформленні та оподаткуванні.
  • Надаємо експедиторські послуги: особливості обліку Коли мова заходить про надання транспортних послуг, не можна не пригадати і про таких учасників транспортного процесу, як експедитори. У чому відмінність простого перевізника від експедитора? Якщо перевізник, як правило, надає тільки транспортні послуги з доставки вантажів до місця призначення, то експедитори нададуть вам цілий комплекс послуг, супутніх перевезенню. Про особливості обліку транспортно-експедиційних послуг розповімо в нашій статті.
  • Міжнародні перевезення та ПДВ У міжнародних перевезень — свої цікавинки. Їх обкладають ПДВ за особливими правилами. Давайте з’ясуємо, якими.
  • Оплата фрахту та його оподаткування Співпрацюючи із закордонними перевізниками та іншими постачальниками транспортних послуг, українським замовникам слід бути напоготові. Виплата винагороди нерезиденту за договорами перевезення є фрахтом. А цей вид доходу нерезидента, що сягає за «бугор», особливий — з нього наш «отримувач послуг — агент» повинен утримати податки та сплатити їх до бюджету. Коли, за якою ставкою і хто повинен сплачувати податок із фрахту? Як оплату фрахту врахувати в обліку? Про це прямо зараз.
  • Продаж автобусних квитків: що з ПДВ Пункт 189.13 ПКУ, що описує базу оподаткування при продажу автобусних квитків, існує досить давно. І проте на гарячу лінію раз у раз надходять запитання щодо цих операцій. Зовсім нещодавно податківці роз’яснили окремі аспекти застосування цієї норми. Давайте розбиратися з тим, що говорить ПКУ і що роз’яснили податківці.
  • Експедитор — єдиноподатник. Що обкладається єдиним податком? Наша розмова про транспортні і транспортно-експедиторські послуги була б неповною, якщо б ми не згадали про випадки, коли посередником-експедитором виступає платник єдиного податку. Що є доходом експедитора-єдиноподатника і як цей дохід оподатковується? Про це поговоримо прямо зараз!
  • Перевезення з використанням бензину замовника: варіанти оформлення Підприємство замовляє транспортні послуги з доставки товару. Чи можна зробити так, щоб перевізник при цьому використовував талони на паливо, що належать замовнику? Як правильно оформити такі відносини? Як відобразити їх у бухгалтерському обліку та які будуть податкові наслідки? Чи виникне тут об’єкт оподаткування акцизним податком? Такі запитання озвучив наш читач, який зателефонував на «гарячу лінію». Давайте розбиратися разом.
  • Доставка металобрухту: ПК цілий, але ПЗ донарахувати доведеться Наше підприємство торгує металобрухтом, що не обкладається ПДВ. Чи маємо ми право на податковий кредит, замовляючи послуги перевезення у сторонньої організації?
  • Форма ТТН: тепер довільна, але так само обов’язкова Наше підприємство планує відправлення товару покупцю автомобільним транспортом. Чи обов’язково нам виписувати товарно-транспортну накладну (ТТН)? Чи потрібно при цьому використовувати типову форму № 1-ТН, чи можна оформити транспортну накладну в довільній формі?
  • Плата за простій транспорту: якщо не штраф, то послуга? Наше підприємство уклало з перевізником договір на доставку товару покупцю. Унаслідок затримки з нашої вини з оформленням документів транспорт перевізника простоює під завантаженням. За простій транспорту перевізник виставив нам додатковий рахунок. Чи обкладати оплату за простій транспорту ПДВ? Як облікувати кошти, сплачені за простій перевізника в обліку?
  • Міжнародні перевезення — не експорт товару: БВ тільки за Реєстром-2 Наше підприємство займається міжнародними перевезеннями і практично половина наших замовників — нерезиденти. Чи відповідає наше підприємство як експортер критеріям п. 200.19 ПКУ (експорт за 12 місяців більше 40 % обсягу постачань) для права на отримання бюджетного відшкодування за першим списком?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Нацбанк пом’якшує валютні обмеження Постановами від 26.04.2016 р. № 290 та від 28.04.2016 р. № 303 (які набули чинності відповідно 29.04.2016 р. та 04.05.2016 р.) Правління НБУ внесло зміни до своєї постанови від 03.03.2016 р. № 140 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Тепер за оновленим абзацом шостим п. 2 постанови № 140 не підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України надходження в іноземній валюті, зокрема, за кредитами, що надаються банком-нерезидентом та/або за участю іноземного експортно-кредитного агентства. Раніше про банк-нерезидент не згадувалось.
  • Перезаявлення пально-акцизних пунктів: кожному свій код ГУ ДФС у м. Києві листом від 12.04.2016 р. № 8676/10/26-15-40-03-16 пропонує платникам, які некоректно заповнили дані щодо кодів пунктів реалізації пального в заявах про реєстрацію платниками акцизного податку з реалізації пального (наприклад, для всіх пунктів був вказаний код ЄДРПОУ юридичної особи), подати заяви з позначками «зміни».
  • Щодо оподаткування поворотної фіндопомоги від засновника ДФСУ листом від 18.04.2016 р. № 8645/6/99-99-19-02-02-15 роз’яснює, що повернута фізособі основна сума фіндопомоги в тому гривневому розмірі, у якому її було отримано, не оподатковується. А от перевищення суми повернутої над отриманою оподатковується ПДФО (18 %) та військовим збором (1,5 %), що утримуються юрособою як податковим агентом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі