16.05.2016

Єдинник групи 2 надав послуги не єдиннику. Чи не стане пасткою «поблажка» для порушника?

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.12.2015 р. № 3916/П/26-15-12-02-14
висновок документа


Єдиноподатник групи 2, надаючи послуги юрособі — неплатнику єдиного податку (ЄП), порушує умови роботи на ЄП групи 2, проте за ним зберігається право обрати групу 3 ЄП

Для єдиноподатників групи 2 в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ прописано спеціальні обмеження — вони мають право надавати послуги, у тому числі побутові, тільки платникам ЄП та/або населенню.

Надання послуг суб’єктам господарювання — неєдиноподатникам — грубе порушення правил роботи в цій групі.

Якщо єдиноподатник забув про це обмеження (або «забив на нього» ☺), то покарання йому не уникнути. І якщо чітко дотримуватися приписів ПКУ, то:

1) підприємець зобов’язаний у цьому випадку перейти на загальну систему ( п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) із суми доходу, одержаного з порушенням, сплатити ЄП за підвищеною ставкою — 15 % ( п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Де податківці побачили за порушником «спецумов» роботи у групі 2 право вибору старшої групи 3, незрозуміло. Але про це вони говорять не вперше. Ця позиція має підкріплення й у вигляді консультації, розміщеної в підкатегорії 107.01 БЗ. Крім того, аналогічні висновки зроблено також у листі ГУ ДФС Рівненської обл. від 14.04.2016 р. № 837/10/17-00-13-03-04. Така лояльність, чесно кажучи, підкуповує, але водночас таїть підводне каміння.

По-перше, як організувати «непомітно» цей перехід, податківці не пояснюють. Чи то діяти аналогічно, як у перевищувально-дохідному порядку? Або ж заявити про свій перехід до групи 3 за загальними перехідними правилами? Формально жоден з варіантів не підходить.

Зауважимо, що можливість залишитися на ЄП за умови переходу до «старшої» групи є в єдиноподатників-порушників тільки при перевищенні доходу, допустимого у групі ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Платнику ЄП, який для цього «завищив» дохід, потрібно подати заяву про перехід до групи 3 до 20 числа місяця, що настає за кварталом,

в якому допущено порушення ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). (!) В усіх інших «порушувальних» випадках діє суворий обов’язок покинути ЄП і перейти на загальну систему.

Не вписується сюди й загальне правило зміни групи ЄП. Адже нормами п.п. 298.1.5 ПКУ про перехід до іншої (у тому числі і старшої) групи можуть скористатися тільки ті платники ЄП, які не допустили порушення в колишній групі ЄП. Причому, до того ж єдиноподатник повинен для цього встигнути подати заяву на перехід не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

По-друге, якщо в єдиноподатника-порушника все ж таки вийде провернути перехід до старшої групи, усе одно залишиться ризик «заочно і заднім числом» отримати анулювання реєстрації платника ЄП. Ніхто не скасовував пп. 299.6, 299.10 і 299.11 ПКУ, згідно з якими в разі виявлення при перевірці порушень роботи на ЄП (і зокрема невідповідність такого суб’єкта вимогам, установленим в ст. 291) податківці анулювання реєстрації проведуть на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, в якому допущено порушення.

Отже, перш ніж піти на такий крок, радимо підприємцям групи 2, які надали послугу неплатникам ЄП, все ж таки заручитися індивідуальним дозволом від податківців на перехід до старшої групи 3.