03.11.2016

До кількості осіб, які виконували роботи за ЦПД, враховуються особи з місяця укладання договору

Яким чином визначається показник «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 Звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, якщо договір укладено в одному місяці, а виплата винагороди відбудеться в іншому?

Показник «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» зазначається в основних реквізитах заголовної частини таблиці 1 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками Звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), та включає в себе кількість фізичних осіб (у тому числі й найманих працівників), які виконували роботи (надавали послуги) за цивільно-правовими договорами і яким було нараховано винагороду.

Відповідно до п. 8 розд. ІV Порядку № 435, таб­лиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 до Порядку № 435 призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб та подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду, зокрема, було укладено або розірвано цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань із застрахованою особою.

Таблиця 6 додатка 4 до Порядку № 435 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб, визначених у додатку 2 до Порядку № 435 (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

Так, особам, які працюють за цивільно-правовими договорами, присвоюється код категорії 26.

Значення графи 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 відповідає кількості календарних днів від 1-го до 31-го (28, 29, 30) залежно від кількості календарних днів у місяці. Якщо початок трудових відносин збігається з першим числом місяця та відсутній факт звільнення застрахованої особи у звітному періоді (закінчення цивільно-правових відносин), то значення графи 15 завжди дорівнює кількості календарних днів у місяці. Однак, у разі наявності факту звільнення, показник відповідає кількості календарних днів тривалості трудових відносин у звітному місяці з урахуванням дня звільнення.

У таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 в реквізиті 15 заповнюється та зазначається кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах або відповідно до акта наданих послуг (залежно від виду цивільно-правового договору) і зазначається щомісячно незалежно від того, чи були нарахування.

Водночас для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які такий дохід нараховано ( частина друга ст. 7 Закону № 2464).

Таким чином, при визначенні показника «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 до Порядку № 435 враховуються особи, які уклали договори цивільно-правового характеру, починаючи з місяця укладання договору.

При цьому даний показник заповнюється у всіх звітних місяцях, протягом дії договору цивільно-правового характеру, незважаючи на те, в якому місяці відбувається виплата винагороди за таким договором.

За матеріалами підкатегорії 301.04.01 Бази знань ЗІР, розміщеної на офіційному сайті ДФСУ zir.sfs.gov.ua