№88

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2016/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Трудовий чи цивільно-правовий договір? Обираємо з розумом Часто підприємства, що планують використовувати працю фізичних осіб, стоять перед дилемою: які договори укладати з такими особами — трудові чи цивільно-правові? Щоб полегшити вибір, давайте, друзі, разом з’ясуємо, у чому суть таких договорів, чим вони відрізняються один від одного, для яких саме випадків найбільше підходять.
  • Оподаткування: трудовий VS цивільно-правовий договір Ви вже знаєте, як відрізнити трудовий договір від цивільно-правового на виконання робіт (надання послуг). Але картина буде не повною без такого важливого критерію, як оподаткування. А цей «компонент» не мало не багато може виявитися вирішальним у вашому виборі виду договору. Про нього й поговоримо.
  • ФОП замість найманого працівника: привабливе перевтілення Досить часто суб’єкти господарювання підміняють трудові відносини цивільно-правовими. Яким чином? Укладаючи ЦПД з підприємцями на виконання певних робіт або надання послуг. Чому так відбувається? Де вигода, а де — ризики? Зараз розповімо.
  • ЦПД у звітності: що потрібно знати бухгалтеру Як правило, у роботодавців не виникає запитань щодо відображення у Звіті з ЄСВ та формі № 1ДФ зарплати, нарахованої за трудовим договором. А ось з винагородою за ЦПД не все так просто. І тут на допомогу приходимо ми. Про «золоті правила» відображення в ЄСВ-звіті та Податковому розрахунку сум винагород за виконану роботу (надані послуги) за ЦПД, ви дізнаєтеся з нашої статті.
  • ЦПД на окремі роботи/послуги: наші поради Ви хочете залучити фізосіб до виконання/надання певних видів робіт/послуг на умовах ЦПД? Чудово! Проте в кожній окремій сфері діяльності таким угодам властиві свої важливі нюанси. Щоб не втрапити в халепу, укладаючи ЦПД, наприклад, на бухгалтерське обслуговування або охорону офісу, прислухайтеся до наших рекомендацій. Ми підготували їх для вас у цій статті.
  • «У вас ЦПД? Ми йдемо до вас!», або Хто може засумніватися в ЦП-відносинах? За кордоном тисячі компаній для зниження своїх витрат і підвищення ефективності бізнесу залучають фізосіб-професіоналів зі сторони, тобто використовують аутсорсінг. Але в Україні цей процес, на жаль, просувається насилу. Чому? Тому що у співпраці суб’єктів господарювання з ЦПДшниками перевіряючі постійно норовлять угледіти трудові відносини. Чи є в них для цього юридичні підстави? Давайте розбиратися.
  • У ЦП-відносинах засумнівалася Держпраці? Додали до договору підряду або договору про надання послуг «трудову нотку» — і ось уже контролери заговорили про відповідальність. Чим загрожує для підприємства та його посадових осіб підміна трудових відносин цивільно-правовими? Відповідь на це запитання знайдете в нашій статті.
  • Орендарю стільця та столу присвячується Останнім часом такий вид «точкової» оренди, як оренда робочого місця (кворкінг), досить міцно увійшов у комерційне життя. Він вигідний для нововідкритих фірм та підприємців, які, наприклад, хочуть бути ближче до місця знахлдження замовників, але не готові орендувати цілий офіс. За такою самою схемою сьогодні працює чимало перукарень, салонів краси, масажних кабінетів, стоматологічних клінік тощо. Але чи не скажуть під час перевірки контролери, що це не оренда, а завуальовані трудові відносини? Давайте подивимося.
  • Клоун у магазині. Оформляємо відносини Ніде правди діти, для роботодавця час зараз фінансово важкий. Економити доводитися навіть на тому, на що вчора б витратив гроші не замислюючись. Але коли економія стосується працівників, потрібно бути акуратніше. Адже на варті стоїть трудове законодавство. А воно розмір штрафів за «трудові порушення» тільки підвищує та підвищує. Можливо, краще звернути свій погляд на ЦПД? Як знайти безпечне рішення в ось такій ситуації? Наприклад, магазину виповнюється рік. Прийнято рішення з метою залучення та розважання клієнтів вбрати когось клоуном. Чи може цей хтось бути працівником підприємства? Чи краще шукати клоуна на стороні? Розбираємося!
  • А ти зареєструвався підприємцем? Не секрет, що більша частина економіки нашої країни перебуває в тіні. Чимало фізосіб здійснюють роботи, надають послуги, тобто фактично ведуть господарську діяльність, узагалі не зареєструвавшись суб’єктом підприємництва. Звідси й часті запитання, яку відповідальність нестиме така фізособа. Хто має право до неї притягувати? Чи поширюється вона на фізичних осіб, які працюють за договорами підряду, укладеними на тривалий строк? З іншого боку виникає запитання: чи не підпадуть під прес санкцій ті, хто разово здійснив якусь операцію? Розбираємося у проблемі.
  • Дорогий наш ЦПД: шукаємо, де зекономити Підприємство уклало в жовтні 2016 року договір підряду з фізичною особою — непідприємцем. Роботи за цим договором виконуватимуться два місяці (жовтень — листопад). Винагорода за виконання роботи буде нарахована та виплачена одноразово після підписання акта виконаних робіт. Розмір винагороди — 70000 грн. Чи можна зекономити на податках? Звичайно! Як? Зараз розповімо.
  • Трудовий договір і ЦПД: відмітні ознаки Ознаки, які дозволяють відрізнити ЦПД від трудового, ви можете знайти в листі Мінпраці від 26.12.2003 р. № 06/1-4/200, у консультації фахівця Держпраці, опублікованій у газеті «Урядовий кур’єр», 2013, № 236, с. 7, а також на с. 3 цього номера. Для наочності наведемо ці ознаки в таблиці нижче.
  • Трудовий договір і ЦПД: відмінності Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 16.05.2011 р. № 151/06/186-11
  • ЄСВ: правила нарахування на суму винагороди за цивільно-правовими договорами Лист Міжрегіонального головного управління ДФС — Центрального офісу з ОВП від 12.03.2016 р. № 5319/10/28-10-06-11
  • У ф. № 1ДФ до кількості працюючих за ЦПД не відносяться ФОП Чи потрібно відображати в гр. «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ кількість ФОП, на користь яких виплачувались доходи з 01.04.2015 р.?
  • Працівники, які є штатними та додатково виконують роботу за ЦПД, враховуються у ф. № 1ДФ Чи відображається в гр. «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ кількість працівників, які є штатними працівниками підприємства та додатково виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру?
  • Вимоги про подання повідомлення не стосуються ЦПД Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу у разі прийняття його на роботу за цивільно-правовою угодою?
  • До кількості осіб, які виконували роботи за ЦПД, враховуються особи з місяця укладання договору Яким чином визначається показник «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 Звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, якщо договір укладено в одному місяці, а виплата винагороди відбудеться в іншому?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Чим запам’ятався жовтень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі