07.11.2016

СільгоспПДВ: змінився напрямок — коригуйте ПК

За матеріалами категорії 101.24 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо змінюється напрям використання товарів/послуг, необоротних активів, у тому числі з придбання яких минуло 1095 днів, сума податкового кредиту відображається у рядку 13 декларації «0110» зі знаком «-», а в декларації «0121»/«0122»/«0123» зі знаком «+», виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів та вартості залишків товарів, що використовуються чи підлягають використанню в сільгоспвиробництві

З такою позицією контролерів погоджуємось. Посилаючись на п. 5 розд. I Порядку № 21**, вони вказують, зокрема, що платники, які застосовують спецрежим оподаткування ПДВ, крім податкової декларації з ПДВ «0110» (загальна декларація), подають декларацію «0121»/«0122»/«0123» (спеціальна декларація), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До спецдекларації включаються лише ті операції, що стосуються спецрежиму оподаткування ПДВ, встановленого ст. 209 ПКУ.

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

При цьому водночас відзначають, що коригування податкового кредиту (ПК): (1) відбувається в тому періоді, у якому змінився напрям використання товарів/послуг, необоротних активів, (2) проводиться виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів і вартості залишків товарів, (3) відображається у рядку 13 декларації (п.п. 4 п. 4 розд. V Порядку № 21).

Майте на увазі: це роз’яснення є відповіддю податківців на запитання щодо можливості коригування (перенесення) суми ПК з загальної декларації в спецдекларацію. Тобто при зміні напряму використання товарів/послуг, необоротних активів, що придбавались для іншої діяльності, у разі їх подальшого використання виключно для виготовлення сільгосптоварів/послуг.

Приємно відзначити, що про коригування сільгосппідприємством ПК контролери говорять і у зворотній ситуації — у разі зміни напряму використання товарів/послуг, необоротних активів з діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства на іншу діяльність (див. категорію 101.20 БЗ). Мотивуючи тими самими нормами Порядку № 21, вони наголошують, що таке коригування проводиться виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів та вартості залишків товарів, які використовуються чи підлягають використанню в сільгоспвиробництві, що склалися станом на початок звітного (податкового) періоду, відповідно до частки використання таких товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільгоспвиробництва та в інших операціях (для сільгосппідприємств — виходячи з питомої ваги вартості сільгосптоварів/послуг, розрахованої відповідно до вимог п.п. 209.15.1 ПКУ).

Як бачимо, в обох ситуаціях можливість коригування ПК не ставиться в залежність від періоду придбання таких товарів/послуг, необоротних активів, навіть якщо пройшло 1095 днів від їх придбання. І такий висновок контролерів цілком узгоджується з нормами абзацу другого п.п. «а» п.п. 209.15.1 ПКУ, що не містять жодного часового обмеження.

Отже, у зворотній ситуації порядок коригування ПК по суті аналогічний, з тією лише різницею, що «плюси» та «мінуси» в деклараціях поміняються місцями. Зверніть увагу: застосування сільгоспчастки при перерозподілі ПК стосується тих випадків, коли долі (відсотки) одночасного використання товарів/послуг, необоротних активів точно не відомі. Якщо ж вони відомі, то коригування ПК має здійснюватися з урахуванням реальних відсотків використання у двох видах діяльності: сільгосп- та іншій. Наприклад, якщо залишки якихось ТМЦ сільгосппризначення реалізуються, то в цьому випадку орієнтуватись на сільгоспчастку зайве.

І наостанок нагадаємо один нюанс, не озвучений контролерами: рядок 13 спецдекларації має дорівнювати сумі значень рядків 8 таблиць 1 — 3 додатка ДС10. Іншими словами, коригування ПК має бути деталізовано та відображено стосовно відповідних видів сільгоспдіяльності.