№89

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2016/№ 89 Інші номери журналу ›
  • І знову про помилку в даті ПН. І знову без ПК… За матеріалами категорії БЗ 101.17*
  • ЦПД-виплати «своїм» небезпечні для «неприбутківців»? Лист ДФСУ від 03.10.2016 р. № 21415/6/99-99-15-02-02-15
  • «Новітні» форми КОРО*, або Буря у склянці води Наказ Мінфіну від 23.09.2016 р. № 837
  • СільгоспПДВ: змінився напрямок — коригуйте ПК За матеріалами категорії 101.24 Бази знань*
  • Мінбаза ПДВ для аграріїв: рівняння на собівартість-2015 Лист ДФСУ від 12.09.2016 р. № 19611/6/99-99-15-03-02-15
  • Помилкова ПН та її вплив на показники декларації Ось уже пішов другий рік, як платники ПДВ одержали можливість виправляти податкові накладні (ПН). Причому механізм виправлення реалізовано через розрахунок коригування (РК), який до цього використовувався виключно в цілях коригування ПЗ/ПК за операціями перегляду цін, поверненнями. Тобто механізм один, а цілі по суті різні: у першому випадку — коригування (виправлення) помилки в ПН, а у другому — коригування ПЗ/ПК. На практиці це призвело до неприємної мішанини: бухгалтери бояться зменшувати помилкові ПЗ без виправляючого «зменшуючого» РК. Не в останню чергу до цього їх підштовхує невиразна позиція контролерів. Тому давайте розберемося, що до чого, і прямо на «живих» прикладах відповімо на запитання читачів. Почнемо, як завжди, з простого — це допоможе зрозуміти складніші ситуації.
  • Інвалютна ціна в українському договорі: можна, тільки обережно На сторінках нашого видання ви вже неодноразово мали можливість прочитати про встановлення валютних цін у внутрішньоукраїнських договорах постачання*. Але інтерес до цієї теми все одно не вщухає, чому сприяє безперервне падіння курсу національної валюти… Коротше кажучи, настав час обговорити це питання знову. Почнемо з правового обґрунтування, а потім пройдемося по облікових та податкових наслідках «прив’язки» «української» ціни до іноземної валюти. Крім того, розглянемо нюанси, що виникають при здійсненні повернень за такими «валютно-гривневими» постачаннями.
  • Ліцензії в обліку: що? де? коли? Дозволено все, що не заборонено. Цей принцип справедливий у тому числі й щодо більшості видів підприємницької діяльності. Проте деякі види діяльності можна здійснювати тільки після того, як буде отримано спеціальний дозвіл — ліцензію. Про те, які облікові наслідки чекають щасливчика, який отримав цей документ, ми зараз і розповімо.
  • Використовуємо телефон працівника: договір позички і не тільки Досить часто підприємство з метою «телефонізації» забезпечує своїх працівників тільки службовими мобільними номерами. А ось телефонні апарати не придбаває — у своїх виробничих цілях воно використовує особисті мобілки працівників. Як оформити взаємовідносини щодо використання телефону з найменшими податковими наслідками? Чи підходить для цього договір позички? Давайте поглянемо, які облікові та податкові наслідки чекають на підприємство, що обрало такий «позичковий» спосіб. А заразом запропонуємо можливі альтернативи.
  • «Вугільна» пільга & касовий метод у декларації з ПДВ Підприємство реалізує вугілля. Податкові зобов’язання за «вугільними» операціями визначаємо за касовим методом (згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). У жовтні вперше застосували пільгу, передбачену п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Підкажіть, як правильно заповнити таблицю 2 додатка Д5, а також таблиці 1 і 4 додатка Д7 декларації з ПДВ за жовтень? Таке запитання озвучив один із наших читачів, який зателефонував на «гарячу лінію». Думаємо, відповідь буде цікавою всім «пільгово-вугільним» платникам. Тому розбираємося прямо зараз!
  • Цільове фінансування у валюті: як обліковувати курсові різниці? У неприбуткової організації виникло таке запитання. Отримали цільову благодійну допомогу в інвалюті (відобразили на «цільовому» рахунку 48). Як бути з курсовими різницями? Чи потрібно їх також «заганяти» на рахунок 48? Чи їх можна одразу відображати в доходах (Кт 714) або витратах (Дт 945)?
  • Уцінка запасів: чи завжди обов’язкова? Приводом для написання цієї статті стало таке запитання на «гарячу лінію». Підприємство веде бухоблік за нацстандартами. Аудитори наполягають на обов’язковому зменшенні вартості запасів до чистої вартості реалізації при продажу їх нижче за ціну придбання. Чи це так? Чи завжди при таких продажах необхідно проводити уцінку запасів? Як її взагалі проводити та які будуть наслідки в обліку?
  • Витрати на проживання у відрядженні: чи можна відшкодувати, якщо немає чека РРО? Повернувшись з відрядження, працівник надав рахунок з готелю, але документа про оплату немає. Чи можна відшкодувати витрати на проживання в такому разі?
  • Бухгалтерський тест за жовтень У нашій справі головне — впевненість. Хочете бути впевнені, що всі знання із жовтневих номерів «Податки та бухгалтерський облік» перекочували у Вашу голову і міцно в ній засіли? Пройдіть наш тест!
  • З 28.10.2016 р. облікова ставка НБУ — 14 %
  • Оновлено форму декларації про майновий стан і доходи Мінфін наказом від 15.09.2016 р. № 821 виклав у новій редакції податкову декларацію про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.
  • Повертаєте кошти за товар? Позиція НБУ На думку НБУ, висловлену в листі від 12.10.2016 р. № 57-0002/84778, Законом України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII не регламентовано способу повернення коштів за повернений товар, який був придбаний із використанням платіжної картки.
  • Опалення — у розстрочку! З метою зменшення фінансового навантаження на споживачів послуг з централізованого опалення, які не отримують відповідної субсидії, уряд постановою від 19.10.2016 р. № 744 прийняв рішення про можливість оплати за спожиті ними послуги із знижкою 50 % протягом опалювального періоду та залишку платежів у розстрочку до початку наступного опалювального сезону.
  • Товари для АТО — до витрат без обмежень Уряд постановою від 26.10.2016 р. № 758 затвердив перелік товарів, виконаних робіт, наданих послуг за кодами згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, вартість яких на період проведення АТО включається до інших витрат звичайної діяльності або на вартість яких не проводиться коригування фінансового результату до оподаткування.
  • Реєстрація алко-ТТН торговців не стосується! 4 листопада набула чинності постанова КМУ від 28.10.2015 р. № 864, якою свого часу було внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру ТТН на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, затвердженого постановою КМУ від 09.10.2013 р. № 806.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі