10.11.2016

«Нам всегда чего-то не хватает»*-2: облік нестач ТМЦ

У цій статті продовжимо тему обліку результатів інвентаризації. Продовжимо її обліком нестач найбільш розповсюджених активів — ТМЦ.

* Вітас, «Опера № 1».

Ситуація, яку ми будемо обговорювати зараз, мабуть, найчастіше зустрічається на практиці. Цебто тоді, коли за результатами інвентаризації виявлено нестачу ТМЦ. Як таку нестачу обліковувати?

Нестачі ТМЦ, виявлені у процесі інвентаризації, можуть бути двох видів:

— у межах норм природного убутку;

— понад норми природного убутку.

В бухгалтерському обліку ТМЦ визнаються активами, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням, і їх вартість може бути достовірно визначена ( п. 5 П(С)БО 9).

Зрозуміло, що ТМЦ, яких не вистачає, підприємство вже не може визнавати активами. Адже цих ТМЦ у підприємства просто немає. Відтак, такі ТМЦ мають бути виведені зі складу активів і списані з балансу.

За фактом списання ТМЦ, яких не вистачає, в бухобліку вартість цих ТМЦ відображається у складі витрат

Такі витрати (як у межах, так і понад норми природного убутку) уключають до складу інших операційних витрат ( п. 20 П(С)БО 16). Відображають втрати ТМЦ за дебетом субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» у кореспонденції з кредитом рахунків обліку запасів.

Суму нестачі понад норми природного убутку одночасно зі списанням на витрати відображають на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Цю суму обліковують за дебетом субрахунку 072 до моменту вирішення питання про винного в нестачі, розкраданні чи псуванні. Після встановлення винної особи суму наднормативної нестачі списують за кредитом субрахунку 072. Одночасно визнають заборгованість винної особи і дохід (Дт 375 — Кт 716).

У податковоприбутковому обліку жодних коригувань у зв’язку з виявленою нестачею робити не потрібно, оскільки вони не передбачені нормами ПКУ. Тобто в питанні формування витрат на ТМЦ у нестачі, що списуються, наразі немає жодних розбіжностей з бухобліком. Отже,

як у високодохідних, так і в малодохідних платників вартість таких ТМЦ відображається у витратах за бухобліковими правилами

Тобто:

— зменшується фінрезультат на суму нестачі, що потрапила при списанні до витрат. Таке зменшення відбувається у періоді виявлення нестачі;

— збільшується фінрезультат (при встановленні винного та нарахуванні доходу). Дохід відображається в періоді, коли встановлено винного.

Отже, фактично для податковоприбуткового обліку наразі немає значення, чи нестачі знаходяться в межах норм природного убутку, чи виходять за ці межі.

На ПДВ-обліку нестачі ТМЦ у межах норм природного убутку ніяк не позначаються. За підприємством зберігається право на податковий кредит за придбаними з ПДВ ТМЦ. У повній сумі згідно з отриманою податковою накладною.

Причина для такого висновку очевидна — відсутні підстави для нарахування податкових зобов’язань. Адже немає ані негосподарського використання ТМЦ, ані будь-яких інших обставин, що вимагають нараховувати «компенсаційні» ПДВ-зобов’язання.

Зовсім інша справа — наднормативні нестачі і втрати ТМЦ. Вони чудово вписуються у «негосподарський» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Тому, якщо за такими ТМЦ був «вхідний» ПДВ, який ви обліковували у складі податкового кредиту, то тепер на них повинні нарахувати «компенсаційні» податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості придбання ( п. 189.1 ПКУ).

Відшкодування винною особою завданого збитку не призводить до додаткового виникнення податкових зобов’язань з ПДВ (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.02). Принагідно зазначимо: нещодавно у БЗ з’явилася дивна консультація, у якій податківці вимагають нараховувати ПДВ тоді, коли отримано компенсацію за актив, причому підґрунтям є п.188.1 ПКУ (див. консультацію з БЗ, підкатегорія 101.06). Вважаємо це необґрунтованим, але змушені вас попередити про таку «примху» фіскалів.

Приклад. Підприємство в процесі інвентаризації виявило нестачу 200 одиниць товару (первісна вартість — 40 грн./од.). У межах норм природного убутку списано 2 одиниці. Винних у понаднормативній нестачі встановлено, вони перерахували компенсацію на поточний рахунок підприємства.

Відобразимо зазначені операції в обліку.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Списано суму ТМЦ, нестачу яких виявлено

947

281

8000

2

Нараховано ПДВ на понаднормативну нестачу ((200 од. - 2 од.) х 40 грн./од. х 20 % : 100 %)

947

641/ПДВ

1584

3

Відображено суму наднормативної нестачі на забалансовому рахунку (198 од. х 40 грн./од. + 1584 грн.)

072

9504

4

Встановлено винних і нараховано суму компенсації

375

716

9504

5

Отримано компенсацію від винних осіб

311

375

9504

6

Списано суму наднормативної нестачі із забалансового обліку

072

9504

Все дуже просто. Рухаємося далі!

висновки

  • Нестачі ТМЦ, виявлені в процесі інвентаризації, списують на інші операційні витрати в тому періоді, коли їх виявлено.
  • У податковоприбутковому обліку нестачі ТМЦ відображають за правилами бухгалтерського обліку.
  • Податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ нараховують на вартість нестач ТМЦ понад норми природного убутку.