14.11.2016

Генеральна угода: для кого писана?

Для яких суб’єктів господарювання положення Генеральної угоди, укладеної на 2016 – 2017 роки, є обов’язковими?

Нова Генугода мала з’явитися більше трьох років тому. Проте переговори щодо її укладення затягнулися, і тільки 23 серпня 2016 року сторони дійшли згоди за всіма ключовими питаннями. Наслідком чого стала Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні (далі — Генеральна угода), укладена на 2016 – 2017 роки.

Її положення є обов’язковими для суб’єктів, які перебувають у сфері дії сторін, які підписали цю Угоду, у тому числі при розробці та укладанні галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Це прямо зазначено у ст. 9 Закону України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII і розд. «Загальні положення» Генеральної угоди.

Хто з суб’єктів перебуває у сфері дії сторін, що підписали Генеральну угоду на 2016 – 2017 роки? Це:

— 93 організації роботодавців та їх об’єднання (28 галузевих і 65 територіальних організацій), що представлені чотирма всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців (див. додаток 1 до Генеральної угоди);

— 68 всеукраїнських об’єднань профспілок та їх членських організацій, що представлені п’ятьма репрезентативними об’єднаннями профспілок (див. додаток 2 до Генеральної угоди);

— органи виконавчої влади, які представляє КМУ.

Як бачите, безпосередньо самі власники підприємств та первинні профспілкові організації не беруть участі в колективних переговорах з укладення Генерального договору на державному рівні. Так, інтереси:

— власників підприємств усіх форм власності представляють відповідні об’єднання організацій роботодавців зі всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів;

— членів первинних профспілок — відповідні профспілки, що мають статус всеукраїнських профспілок, в особі уповноважених ними органів.

Підіб’ємо підсумок. Якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси підприємства, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї угоди), то її норми є обов’язковими для такого підприємства.

Якщо ж підприємство при укладенні Договору не було представлене уповноваженими представниками ані з боку власника, ані з боку профспілки, то воно не зобов’язане, але за бажання може враховувати положення Генеральної угоди при укладенні колективних договорів.