№91

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2016/№ 91 Інші номери журналу ›
  • Отримав компенсацію за пошкоджене майно? Нараховуй ПДВ! За матеріалами категорії 101.06 Бази знань*
  • Дооцінка ОЗ у колишнього єдиноподатника: зменшуємо фінрезультат у межах минулих уцінок Лист ДФСУ від 20.10.2016 р. № 22710/6/99-99-15-02-02-15
  • Про оподаткування членських внесків, виплачених нерезиденту Лист ДФСУ від 13.10.2016 р. № 22274/6/99-99-15-02-02-15
  • Оподаткування при реорганізації: чи переходять збитки до правонаступника? Лист ДФСУ від 13.10.2016 р. № 22278/6/99-99-15-02-02-15
  • Е-сигарети можна продавати без тютюнової ліцензії За матеріалами категорії БЗ 115.05*
  • Ввозимо обладнання «для себе»: особливості обліку Налагоджуючи виробництво за європейськими стандартами та відкриваючи, як модно зараз говорити, «нові лінії», підприємству не обійтися без чітко налагодженого сучасного обладнання. Але його, на жаль, не завжди (сподіваємося, поки що) може запропонувати вітчизняний виробник. Ось і доводиться ввозити обладнання з-за кордону. Тож прямо зараз і розберемося з тонкощами обліку ввезення обладнання.
  • Нові форми ОЗ-первинки: перші враження Кожен новий нормативний документ — це привід бухгалтеру насамперед замислитися над тим, як поява цього документа відобразиться на його роботі. Зовсім нещодавно Мінфін затвердив нові форми первинних документів для обліку основних засобів для суб’єктів державного сектора. Поглянемо, що у зв’язку з цим змінилося для госпрозрахункових підприємств, а також трохи «пройдемося» за новими обліковими формами.
  • Акцизи з пального: підсумки вебінару Нещодавно ми провели вебінар на тему «Акцизний податок з пального: практика-2016». Декілька запитань, що прозвучали на ньому, здалися нам дуже цікавими. Поділимося сьогодні з вами відповідями на них. Упевнені, що платники акцизу, що справляється з пального, матимуть користь із цієї статті.
  • Бюджетне відшкодування «умовного» мінуса (про «сільгоспників» і не тільки) Нещодавно комітет ВРУ з питань податкової та митної політики роз’яснив окремі питання ПДВ-обкладення «сільськогосподарських» торговців, що виникли в результаті скасування пільги з 01.01.2016 р. (див. лист від 28.07.2016 р. № 04-27/10-789). Висновки цього роз’яснення важливі не тільки для «сільгоспників», а й для всіх інших суб’єктів господарювання, які здійснюють «пільгові» операції. Та й узагалі роз’яснення змусить пригадати основні правила нарахування «умовних» податкових зобов’язань (ПЗ) та отримання ПДВ-відшкодування з бюджету. А тому стаття буде однаково корисна як «сільгоспникам»/іншим «пільговикам», так і всім іншим платникам, які цікавляться «умовнообов’язковим» та «відшкодувальним» питаннями.
  • Якщо ПДВ відшкодували, а потім самоскасували Запитання, з яким звернувся наш читач, стисло можна змалювати так. Уявімо, що підприємство заявило бюджетне відшкодування (БВ) «на рахунок» і потім його навіть отримало. Але пізніше виявилася ненадійність одного з контрагентів. Тому вирішили, що спокійніше виправитися: у цій частині «зняти» податковий кредит і «скасувати» БВ. Як у такому разі повернути вже отримане БВ і чи будуть за це санкції?
  • СільгоспПДВ: «штрафна» АКТивність контролерів Зі звернень до редакції складається враження, що контролери на місцях винайшли чергове «ноу-хау» для штрафування сільгоспників — спецрежимників ПДВ. Запитання у аграріїв єдине: чи правомірні претензії податківців? Це цікавить й ті підприємства, які спершу сплатили штраф, не піддаючи його сумніву. А вже потім схаменулись. Ну що ж, давайте розбиратись разом.
  • Виконавче провадження по-новому: що день прийдешній нам готує? 5 жовтня 2016 року набув чинності новий Закон про виконавче провадження*. На що слід звернути увагу? Про найцікавіше зараз розповімо.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2016 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено в листопаді 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у жовтні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 28. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються в листопаді 2016 року.
  • Генеральна угода: для кого писана? Для яких суб’єктів господарювання положення Генеральної угоди, укладеної на 2016 – 2017 роки, є обов’язковими?
  • ПЗ > ПН: чи повернуть гроші з електронного рахунку? За рахунок округлень у додатку Д5 до декларації з ПДВ за жовтень 2016 року «вилізло» перевищення податкових зобов’язань (ПЗ) над зареєстрованими податковими накладними (ПН) у сумі 1 грн. Разом з декларацією за листопад плануємо подавати додаток Д4 для повернення коштів з електронного на поточний рахунок. Підкажіть, чи не перешкодить задеклароване перевищення повернути кошти з електронного рахунку? Чи потрібно подавати уточненку?
  • Готівка в ОСББ: з РРО чи без? Підкажіть, будь ласка, які з надходжень готівкових грошових коштів ОСББ зобов’язано проводити через РРО?
  • Немає «зменшуючого» РК: коригуємо ПК і заповнюємо додаток Д1 У вересні 2016 року підприємство придбало товар. У цьому самому періоді на це придбання було отримано податкову накладну (ПН) і відображено податковий кредит (ПК). У жовтні 2016 року здійснено повернення товару. Але розрахунок коригування (РК) постачальник не складає. Підкажіть, чи потрібно коригувати ПК у цьому випадку і як відобразити таке коригування в додатку Д1?
  • ПДВ-розреєстрація за «госпімпотенцію» (12 місяців без постачань та придбань) Підприємство — платник ПДВ вісім місяців не постачало продукцію і відповідно подавало декларації з нульовими податковими зобов’язаннями. Проте були операції з придбання, що формували у тих деклараціях податковий кредит. Податківці погрожують анулюванням реєстрації. Чим є в них підстави для цього?
  • «Недовго музика грала...», або Як відобразити повернення передоплати у формі № 1ДФ Підприємство у вересні 2016 року уклало з підприємцем договір оренди приміщення та перерахувало йому орендну плату (авансом) за 4 місяці. Проте 31 жовтня договір розірвали. Передоплату за листопад і грудень підприємець повернув 10 листопада в повному обсязі. Як відобразити цю операцію у формі № 1ДФ? Чи потрібно підприємству подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал 2016 року, у якому свого часу відобразили суму передоплати?
  • Індекс інфляції у жовтні — 102,8 %
  • Прийнято зміни щодо перевірок бізнесу 03.11.2016 р. парламент зробив чергові кроки на шляху лібералізації системи державного нагляду у сфері господарської діяльності, шо наразі регулюється Законом України від 05.04.2007 р. № 877-V.
  • Експортерам послуг дихатиметься легше 3 листопада ВРУ ухвалила Закон, який знімає низку обмежень при наданні послуг на експорт, зокрема, скасовує необхідність складати паперовий зовнішньоекономічний договір (відповідний законопроект від 21.04.2016 р. № 4496).
  • Оренда держмайна тимчасово подешевшала Кабмін постановою від 02.11.2016 р. № 783 вніс зміни до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786.
  • Запис про військову службу у трудовій книжці Державна служба України з питань праці на своєму сайті (dsp.gov.ua) зауважила, що запис про проходження військової служби вноситься до трудової книжки працівників, які прийняті на роботу після закінчення служби в Збройних Силах України, на підставі військового квитка.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі