14.11.2016

ПДВ-розреєстрація за «госпімпотенцію» (12 місяців без постачань та придбань)

Підприємство — платник ПДВ вісім місяців не постачало продукцію і відповідно подавало декларації з нульовими податковими зобов’язаннями. Проте були операції з придбання, що формували у тих деклараціях податковий кредит. Податківці погрожують анулюванням реєстрації. Чим є в них підстави для цього?

Ви, звичайно, знаєте, що анулювання реєстрації загрожує платнику обов’язком нарахувати ПДВ з умовного продажу залишків активів згідно з п. 184.7 ПКУ. ☹

Уважно придивимося до тієї норми ПКУ, що могла б стати підставою для вашої розреєстрації. Це п.п. «г» п. 184.1 ПКУ, згідно з яким виключити платника ПДВ з відповідного реєстру податківці мають право, якщо він — увага! — протягом 12 послідовних податкових місяців узагалі не подає декларацію з ПДВ

«та/або подає таку декларацію, яка свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту»

Не прискіпуватимемося занадто до того, що за межами цієї норми законодавець залишив роботи (послуги). А ось «коса лінія» («слеш») між «постачання» та «придбання» та ще з подальшим «чи» могли б дати привід для різних трактувань.

На щастя для вас, у БЗ 101.01.02 податківці зайняли сприятливу позицію. Там написано чітко: якщо у вас протягом 12 послідовних податкових місяців немає операцій з постачання і при цьому є обсяги придбання, за рахунок яких сформовано податковий кредит, підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

Інакше кажучи, ви можете як завгодно довго подавати декларації без податкових зобов’язань (ПЗ) з постачань товарів, але з податковим кредитом (ПК) з їх придбання — без жодної загрози розреєстрації для вас як платника ПДВ.

Інша справа — чи довго протягне ваше підприємство без отримання доходів від реалізації. ☹

Але в будь-якому разі підставою для рішення податківців про ПДВ-розреєстрацію є не просто нульові ПЗ, але при цьому також нульовий ПК, причому те й інше у всіх послідовних 12 місячних ПДВ-деклараціях.

Тож вам боятися нічого! ☺