14.11.2016

«Недовго музика грала...», або Як відобразити повернення передоплати у формі № 1ДФ

Підприємство у вересні 2016 року уклало з підприємцем договір оренди приміщення та перерахувало йому орендну плату (авансом) за 4 місяці. Проте 31 жовтня договір розірвали. Передоплату за листопад і грудень підприємець повернув 10 листопада в повному обсязі. Як відобразити цю операцію у формі № 1ДФ? Чи потрібно підприємству подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал 2016 року, у якому свого часу відобразили суму передоплати?

Почнемо з початку ☺. Якщо підприємство виплатило у вересні 2016 року дохід підприємцю, то як податковий агент воно зобов’язане було відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал. І подати його протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу ( п. 2.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку..., затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4). Що й було зроблено.

У жовтні договір оренди розривають і підприємець повертає передоплату за листопад і грудень 2016 року. Чи означає це, що підприємство зобов’язане подати уточнюючий Податковий розрахунок за 3 квартал і «прибрати» з нього повернену суму коштів? Відповідь однозначна — ні!

Дивіться самі. Уточнюючий Податковий розрахунок подають, якщо хочуть виправити помилку в уже поданому розрахунку після закінчення граничного строку його подання. Зверніть увагу: ключове слово тут — ПОМИЛКА!

А що в нашому випадку? Повернення передоплати у зв’язку з розірванням договору оренди не є помилкою. Адже у 3 кварталі підприємство дійсно виплатило підприємцю орендну плату по грудень 2016 року включно. А отже, зобов’язане було відобразити таку виплату у формі № 1ДФ у повному обсязі. Тобто при формуванні Податкового розрахунку за 3 квартал помилки допущено не було. Немає помилки — не буде й коригування попереднього періоду. Так що ж робити з поверненням?

Усе просто. Передоплата була повернена в 4 кварталі 2016 року. Тому підприємство має зазначити суму поверненої передоплати у графі 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал з від’ємним значенням. От і все ☺.

Зауважте: не заперечують проти «мінусів» у формі № 1ДФ у такій ситуації й податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 БЗ).

Припустимо, що сума орендної плати, перерахованої авансом підприємцю, — 40000 грн. Наведемо фрагмент форми № 1ДФ за 3 квартал 2016 року з доходом такого підприємця (див. рис. 1).

А тепер покажемо у формі № 1ДФ за 4 квартал повернення передоплати в сумі 20000 грн. (див. рис. 2).