17.11.2016

Погашення векселя

Після того, як вексель видано через певний час, векселедавець повинен погасити його. Давайте подивимося, як це відображається в обліку!

Із попередньої статті ми з вами вже дізналися, що вексель — це документ, яким оформлюється грошова заборгованість і фактично надається можливість відстрочити платіж «живими» грошима за придбані товари (роботи, послуги).

Погашення векселя: правовий погляд

Якщо вексель простий, то він пред’являється до оплати векселедавцю, а якщо переказний — трасату векселя. При цьому складається Акт пред’явлення векселя до платежу в довільній формі.

Запам’ятайте:

платіж за векселем на території України здійснюється тільки в безготівковій формі

Це встановлено ст. 6 Закону про векселі.

Важливий момент при погашенні векселя — дотримання строків платежу, тобто моменту, коли векселедержатель отримує право вимагати платіж за векселем. У загальному випадку вексель може видаватися з одним із таких строків платежу:

за пред’явленням — такий вексель має бути пред’явлено до платежу протягом одного року із дня його складання, якщо тільки цей строк не зменшено векселедавцем чи індосантом або не збільшено векселедавцем;

— у визначений строк від дати пред’явлення;

— у визначений строк від дати складання;

— у визначену дату.

У випадку коли строк платежу за векселем визначено на конкретну дату або ж у визначений строк від певної дати, такий вексель має бути пред’явлено до платежу або в день, коли він підлягає оплаті, або в один із двох наступних робочих днів.

Пропуск строку, визначеного, аби пред’явити вексель, має низку негативних наслідків. Зокрема, векселедержатель не може стягнути санкції у вигляді відсотків за прострочення платежу, які б нараховувалися, якби вексель було пред’явлено до платежу та не оплачено.

Якщо ж вексель було пред’явлено до оплати, але платіж не здійснено, векселедержатель має право вимагати не тільки сплати йому вексельної суми та відсотків (див. постанову ВГСУ від 11.10.2006 р. у справі № 19/113), а й відшкодування витрат, пов’язаних з опротестуванням векселя, пересиланням повідомлення, а також інших витрат.

Також варто звернути увагу на те, що векселедавець має право здійснити часткову оплату векселя і при цьому векселедержатель не може відмовитися від прийняття цього платежу. Єдина умова — вексель до повного погашення зобов’язань залишається у векселедержателя. У цьому випадку, аби підтвердити часткове погашення, векселедавець може запропонувати векселедержателю проставити на векселі відповідну відмітку про оплату та вимагати розписку на сплачену суму (див. також лист Держкомісії з регулювання цінних паперів та фондового ринку від 19.06.2006 р. № 16/01/9061).

Погашення векселя: обліковий погляд

Облік у векселедавця. Погашення векселя в бухобліку підприємства, яке видало вексель, не має якихось особливих труднощів.

Векселедавець при погашенні простого векселя в національній валюті закриває свою кредиторську заборгованість і робить такі проводки:

— Дт 621 «Короткострокові векселі, видані в національній валюті» — Кт 311 (на суму номінальної вартості векселя);

— Дт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» — Кт 311 (на суму процентів).

При погашенні переказного векселя векселедавець здійснює залік своєї заборгованості за векселем із заборгованістю трасата проводкою Дт 621 — Кт 361. Натомість трасат переводить свою кредиторську заборгованість із товарної перед векселедавцем у вексельну перед векселедержателем. Це відображається в обліку трасата проводкою Дт 631 — Кт 621, а подальше погашення векселя — проводкою Дт 621 — Кт 311 (так, наче б він був векселедавцем).

У податковоприбутковому обліку векселедавця погашення векселя не спричинить жодних наслідків. Адже податковоприбутковий облік орієнтується на бухобліковий фінрезультат ( п.п. 134.1.1 ПКУ), а в бухобліку погашення векселя ніяк не впливає на фінрезультат. Навіть якщо векселедавець викупить свій вексель, різниці він все одно не визначатиме — це векселедавцю дозволяє п.п. 141.2.6 ПКУ.

Для ПДВ-обліку векселедавця погашення векселя також не відіграє ніякої ролі: податковий кредит вже відображено при придбанні (оприбуткуванні) товарів.

Облік у векселедержателя. Векселедержатель, у якого перебуває простий вексель, відображає погашення такого векселя проводками: (1) Дт 311 — Кт 341 «Короткострокові векселі, одержані в національній валюті» (на суму номінальної вартості векселя) і (2) Дт 311 — Кт 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» (на суму процентів).

Якщо ж ідеться про переказний вексель, ситуація трохи інша. Так, векселедержатель (продавець товару) спочатку здійснює переведення векселя до складу акцентованих (Дт 3412 — Кт 3411), а потім приймає оплату (Дт 311 — Кт 3412).

В податковоприбутковому обліку векселедержателя погашення векселя не спричинить ніяких наслідків. Адже дохід від продажу товару він відобразив раніше — за відвантаженням товарів (і за фактом нарахування процентів, якщо вексель процентний, див. попередню статтю).

ПДВ-обліку у векселедержателя при погашенні векселя як такого не буде. Адже податкові зобов’язання він нарахував раніше (за фактом відвантаження товару) і донарахував їх при нарахуванні процентів (якщо йдеться про процентний вексель).

Наостанок закріпимо наші знання про облік погашення векселя практичним прикладом.

Приклад. Підприємство А придбало у підприємства В товарів за двома договорами: а) на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.); б) на суму 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). За відсутності коштів підприємство А видало підприємству В: а) простий безпроцентний вексель на суму 6000 грн.; б) переказний безпроцентний вексель на суму 24000 грн. Платником (трасатом) за переказним векселем є підприємство С, яке має перед підприємством А кредиторську заборгованість з оприбуткованих, але не оплачених товарів на суму 28000 грн. Векселі погашено.

Відобразимо зазначені операції в обліку.

Погашення простого і переказного векселів

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Облік у підприємства А (векселедавця)

1

Погашено заборгованість за простим векселем

621

311

6000

2

Здійснено залік заборгованостей з трасатом (підприємством С)

621

361

24000

3

Погашено трасатом решту заборгованості за товари

311

361

4000

Облік у підприємства В (векселедержателя)

1

Отримано кошти в погашення простого векселя

311

341

6000

2

Акцептовано переказний вексель

3412

3411

24000

3

Отримано оплату від трасата за переказним векселем

311

3412

24000

Облік у підприємства С (трасата)

1

Погоджено оплату за переказним векселем підприємства А

631

621

24000

2

Сплачено підприємству А решту заборгованості за товари

631

311

4000

3

Оплачено вексель підприємства А

621

311

24000

Як бачите, розібратися з обліком погашення векселів не так вже й складно. Тож ми рухаємося далі.