21.11.2016

Виправити «мінус» на відшкодування не можна?

За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Зміна задекларованого «мінуса» на бюджетне відшкодування (БВ) не може вважатися виправленням помилки. Тому немає підстав і для подання уточнюючого розрахунку (УР). БВ «на рахунок у банку» можна декларувати виключно в поточній декларації (у ряд. 20.2.1)

Перед нами чергова дивна консультація БЗ із новою БВ-придумкою контролерів.

У ній податківці процитували все, що можна, про БВ: спершу — з ПКУ, потім — з профільного Порядку заповнення ПДВ-звітності, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21. І на закуску навіть пригадали про самовиправлення за ст. 50 ПКУ.

А далі, «виходячи із зазначеного», дійшли «цікавих» висновків. Якщо в якійсь декларації «мінус» до БВ не заявили, то передумати (тобто виправитися і реанімувати за ним БВ з допомогою УР) не можна. Нібито це не можна вважати виправленням помилки. Звідси вирок: «мінус», що виник, можна заявляти до БВ «на рахунок» виключно (!) через поточну декларацію з ПДВ (у ряд. 20.2.1).

Щоправда, трохи заспокоїмо: якщо такий «мінус» добрів до поточної декларації, то право на БВ за ним не пропадає. Його (разом зі свіжим оплаченим від’ємним значенням) у поточній декларації можна сміливо заявити до БВ. А податківці категорично проти лише його БВ-воскресіння за УР.

Проте не можемо з цим погодитися, оскільки вимоги контролерів нічим не обґрунтовані. Адже виправлятися ПКУ не забороняє! У ньому немає і натяку на заборону за допомогою УР заявляти БВ. Тим паче, що з 2015 року БВ взагалі стало правом. А отже, це вже наше право, як нам ним скористатися: чи то через декларацію, чи то через УР.

Та й категоричність податківців, що вказують на відсутність помилки, можна заперечити. А що коли дійсно припустилися помилки? Ну, скажімо, свого часу недогледіли, що ПК сплачений, і тому не заявили за ним БВ. Тепер ось схаменулися і хочемо виправитися. Причому без зволікань: не чекаючи поточної декларації, а одразу в УР. Адже через УР вийде швидше зайняти чергу в БВ-реєстрі, і отже, швидше отримати БВ (до речі, чи не в тому справжня причина УР-відмови перевіряючих?).

Тоді дані УР занесуть до ІКПН (інтегрованої картки платника податків) датою його подання (абзац другий п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів…, затвердженого наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422). Одночасно автоматом заява платника (додаток Д4) потрапить і до БВ-реєстру ( п.п. 200.7.1 ПКУ). Причому, зауважте: сам п. 4 Порядку ведення реєстрів..., затвердженого постановою КМУ від 22.02.2016 р. № 68, прямо передбачає, що реєстри формуються у хронологічному порядку черговості включення до них заяв, поданих з податковими деклараціями або з УР! Ось вам і чудеса ☺: Кабмін БВ за УР прямо допускає, ну а податківці — ні. Тож візьміть до відома: спокійніше заявити БВ у поточній декларації, щоб податківці «не зарубали» БВ за УР (хоча в такому разі з ними потрібно сперечатися).

А ось якщо взагалі занизили ПК/завищили ПЗ і через УР виправляємося і додаємо «мінус» (дещо інша ситуація — не з цієї БЗ), само собою, що тут же в УР його можемо заявити до БВ.

Між іншим, раніше контролери дозволяли (!) виправляти «мінус» на БВ за УР. У будь-якому разі, до 09.12.2015 р. у БЗ діяла консультація, де на запитання про те, чи може платник подати УР до минулих періодів і задекларувати до БВ суму, що не була заявлена ним до відшкодування і за якою платник у минулих періодах мав право на таке відшкодування, контролери відповідали ствердно. Причому тоді, навпаки, у них червоною ниткою проходила думка якраз про виправлення помилки (!) з посиланням на ст. 50 ПКУ. Тобто про помилкове незаявлення платником до БВ сплаченої частини від’ємного значення, яке тепер платник виправляє. І жодного «криміналу» в цьому контролери не вбачали. Ще б пак! Адже право виправлятися, повторимо, закріплено ст. 50 ПКУ.