21.11.2016

Нова Декларація акцизного податку

Мінфін наказом № 841 від 26.09.2016 р. затвердив нову форму Декларації акцизного податку і Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку. Зміни в цих документах вельми істотні. В основному вони пов’язані із запровадженням цього року «лівопального» акцизу (далі — ЛП-акциз), а також із змінами у справлянні «роздрібного» акцизу.

У складі декларації з’явився новий (доволі громіздкий) додаток Д11, призначений для розрахунку суми ЛП-акцизу. Його платникам не зашкодить прямо зараз ознайомитися зі змістом цього додатка, оскільки в ньому вперше викладено алгоритм обчислення ЛП-акцизу. Звичайно, зазнав істотних змін розділ В Декларації. Відкориговано ще деякі розділи, значно скоротився розділ для «роздрібного» акцизу (він тепер став Д), у зв’язку з чим змінився й додаток 6. Детальніше про це читайте в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

Наказ набуває чинності з дати опублікування, яка планується в бюлетені «Офіційний вісник України» від 22.11.2016 р. Тобто, ймовірно, акцизна декларація за новою формою має подаватися починаючи зі звітності за грудень. Ну а там, хто його знає, що фіскалам на думку спаде...