28.11.2016

Середня зарплата «за 2 місяці» для новачка

Лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16

Коли необхідно оплатити період відрядження, військової служби «солдата підприємства» або військових зборів, вимушеного прогулу, обов’язкового медогляду працівників тощо, ми з вами відкриваємо Порядок № 100*.

* Порядок обчислення середньої зарплати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У загальному випадку розрахунок середньоденної (середньогодинної) зарплати для оплати таких періодів здійснюємо виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Але як розрахувати середньоденну (середньогодинну) зарплату новачку, який відпрацював на підприємстві менше двох календарних місяців? Порядок № 100 свідчить, що в цьому випадку середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (див. абзац третій п. 2 Порядку № 100).

Що слід розуміти під фактично відпрацьованим часом? Чому дорівнюватиме розрахунковий період, якщо, наприклад, у відрядження з 18 жовтня направляється працівник, який був прийнятий на роботу: (а) 10 серпня 2016 року; (б) 15 вересня 2016 року; (в) 10 жовтня 2016 року?

За роз’ясненнями ми звернулися до Мінсоцполітики.

Що нам відповіли?

висновок документа


Новоприйнятому працівнику, в якого є відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю, в якому він направляється у відрядження, середньоденна зарплата розраховується виходячи з виплат, нарахованих за такі дні.

В іншому випадку середньоденна зарплата для оплати періоду відрядження новачку розраховується виходячи з виплат за фактично відпрацьований час

Здавалося б, у всіх трьох ситуаціях, описаних вище, працівники перед місяцем від’їзду у відрядження не відпрацювали повні два календарні місяці, отже, і розрахунковий період повинен визначатися однаково — фактично відпрацьовані дні з дати прийняття на роботу до дати від’їзду у відрядження. Але це правило спрацювало у Мінсоцполітики тільки в ситуаціях:

— «б» — працівник прийнятий 15 вересня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня. Розрахунковий період — 15 вересня — 18 жовтня 2016 року;

— «в» — працівник прийнятий 10 жовтня, а від’їжджає 18 жовтня. Розрахунковий період — 10 жовтня — 18 жовтня 2016 року.

А ось у ситуації «а» — працівник прийнятий 10 серпня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня — розрахунковий період «обрізали» останнім днем вересня. Обчислення середньої зарплати Мінсоцполітики пропонує робити виходячи із зарплати, нарахованої за фактично відпрацьовані дні з 10 серпня по 30 вересня 2016 року.

Чому? На жаль, обґрунтування цьому в листі, що коментується, немає. На наш погляд, це пов’язано з тим, що в ситуації «а» в цього працівника є фактично відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю від’їзду у відрядження.

У самому ж абзаці третьому п. 2 Порядку № 100 зазначено, що в загальному випадку середня зарплата (крім «відпусткової» і «компенсаційної») обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. При цьому не зазначено, що ці два місяці мають бути відпрацьовані працівником-новачком повністю, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.