№95

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2016/№ 95 Інші номери журналу ›
  • Мінбаза ПДВ: звичайна ціна = ринкова = договірна? Лист ДФСУ від 19.10.2016 р. № 22624/6/99-99-15-03-02-15
  • Бонус від нерезидента оподатковується ПДВ Лист ДФСУ від 28.10.2016 р. № 23381/6/99-99-15-02-02-15
  • Про оподаткування «транспортно-експедиційних» доходів нерезидента За матеріалами категорії 102.18 Бази знань*
  • Ні! — платі за неоформлене землекористування Лист ДФСУ від 09.09.2016 р. № 19397/6/99-99-12-02-03-15
  • Середня зарплата «за 2 місяці» для новачка Лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16
  • «Інвалідний» норматив: а дива все немає Лист Фонду соцзахисту інвалідів від 12.09.2016 р. № 1/6-690/04
  • Важливі заяви до кінця/початку року Щоб злагоджено працювати в новому році, слід устигнути заздалегідь підготуватися: своєчасно заявити про себе, підтвердити свій статус та/або подати додаткову звітність. Отже, сьогодні якраз і пригадаємо важливі дати заяв/підтверджень, пов’язані з роком, що минає, і переходом у рік наступний. Неодмінно візьміть їх до уваги!
  • Опалювальний котел: в офісі — тепло, в обліку — просто З настанням холодів багато хто замислюється про можливі перебої в постачаннях природного газу і, звичайно, про його «кусючу» ціну. Тому все більше підприємств вважають за краще застрахуватися від можливих проблем з опалюванням шляхом установлення твердо(рідко)паливних або комбінованих опалювальних котлів. Ми з вами вже зверталися до теми організації індивідуальної системи опалювання, а також її переведення на альтернативні джерела палива*. Однак то було у старі, дореформені, часи. Сьогодні поговоримо про податково-бухгалтерські нюанси установки та експлуатації опалювальних котлів ще раз, але вже в нових ПДВшно-прибуткових реаліях.
  • Аванс → ПДВ-реєстрація → придбання й відвантаження: чи бути зобов’язанням? У підприємства, яке нещодавно зареєструвалося платником ПДВ, виникла така «погранична» ситуація. Аванс від покупця отримали, ще будучи неплатником ПДВ. А от купили товар і поставили його покупцю, уже ставши ПДВ-платником. Чи треба відображати за таким придбанням податковий кредит (ПК)? Не вийде так, що його потім доведеться «прибирати» або якимось чином компенсувати? Ну, скажімо, нараховуючи компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ), через те, що саме постачання було неоподатковуваним.
  • Передоплата від нерезидента за послуги: два ПЗ з ПДВ! Сьогодні на прохання читачів розглянемо питання нарахування ПЗ з ПДВ, коли платник отримує від «нереза» передоплату за послуги з місцем постачання на території України (тобто оподатковувані ПДВ). Нагадаємо, що про це ви могли прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 42. Проте відтоді вийшли специфічні консультації від фіскалів стосовно цього, які свідчать про зміну їх підходу, що й викликало повторний інтерес до цього питання.
  • Розподіляємо сільгоспПК між сільгоспопераціями Яким чином сільгоспспецрежимник здійснює розподіл сум податкового кредиту при придбанні товарів/послуг/основних засобів у разі одночасного здійснення декількох видів сільгоспоперацій? Це питання продовжує хвилювати майже кожного спецрежимника. Сьогодні якраз і порадимо сільгоспникам, як розподіляти ПК у різних ситуаціях.
  • Фінмоніторинг і фіндопомога директору Підприємство надає директору фінансову допомогу. Чим може загрожувати фінмоніторинг?
  • Календар бухгалтера на грудень 2016 року
  • Чи надавати облікові регістри перевіряючим? На підприємстві проходить перевірка. Перевіряючі вимагають надати деталізовані (з назвами операцій і контрагентів) картки за рахунками, що їх цікавлять. Підкажіть, чи зобов’язане підприємство виконувати цю вимогу? І як визначити ступінь деталізації облікових регістрів, яку повинне забезпечити підприємство?
  • Неприбуткова організація та Звіт про пільги Наш гаражний кооператив зареєстрований як неприбуткова організація (код неприбутковості — 0042). Податок на прибуток не сплачуємо. Підкажіть, будь ласка, чи зобов’язані ми подавати Звіт про суми податкових пільг.
  • Минулорічні помилки в неоподатковуваних ПДВ операціях і розрахунок коефіцієнта «анти-ЧВ» У листопаді 2015 року наше підприємство допустило помилку. Ми не відобразили неоподатковувані операції в декларації з ПДВ і, відповідно, неправильно розподіляли податкові зобов’язання згідно зі ст. 199 ПКУ. Звітуємо з ПДВ щомісячно. Якщо зараз подамо уточнюючі розрахунки, чи маємо ми право враховувати це неоподатковуване постачання як постачання поточного року? Чи повинні подавати уточнюючий розрахунок до грудня минулого року разом з уточнюючим Д7?
  • «Авансова» кредиторська заборгованість у фінзвітності Підприємство отримало попередню оплату за послуги. Надання послуг на кінець звітного періоду не відбулося. Підприємство подає фінансову звітність як суб’єкт малого підприємництва. У якому рядку ф. № 1-м відображати кредиторську заборгованість?
  • «Ти мені, я — тобі», або Взаємозалік придбань і позик Підприємство — платник податку на прибуток надало поворотну фінансову допомогу іншому підприємству-загальносистемнику. Згодом від цього підприємства було отримано ТМЦ. Чи можна здійснити залік взаємних зустрічних вимог з повернення фіндопомоги і оплати ТМЦ?
  • Нові КВЕДи третьогрупника: не потрібні, але… треба Підприємство на ЄП третьої групи внесло до ЄДР новий вид діяльності. Але в податковій прийняти заяву про внесення нового коду КВЕД до реєстру платників єдиного податку відмовилися. Чи мають рацію податківці?
  • Звільнили за прогул! Чи буде компенсація? Підприємство звільняє працівника за прогул. Чи потрібно виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки? Як період прогулу вплине на відпускний стаж і розрахунок середньої зарплати?
  • Психологічне айкідо: вийти здоровим зі складного спілкування Почнемо з невеликого, малюсінького навіть, клаптика теорії. Відповідно до концепції транзактного аналізу Е. Берна у спілкуванні кожен з нас може займати три позиції стосовно співрозмовника: батька, дорослого або дитини. З батьківської позиції партнер по спілкуванню критикується, опікається, пригнічується, тобто він сам ставиться в позицію дитини. З позиції дитини зручно просити, підкорятися, демонструвати власну безпорадність, перекладати відповідальність, вередувати, а отже, партнер ставиться в позицію батька. З позиції дорослого вибудовується рівноправна комунікація: проводиться раціональний аналіз проблем і пошук їх вирішення.
  • З 1 грудня мінзарплата виросте до 1600 грн.
  • Зросли мінімальні ціни на алкоголь Уряд постановою від 09.11.2016 р. № 828 відкоригував мінімальні ціни на алкогольні напої. Зокрема, мінімальну роздрібну ціну за пляшку горілки 0,5 літра вмістом спирту 40 % підвищено з 54,90 до 69,78 грн., або на 27,1 %.
  • Як уряд переніс робочі дні у 2017 році Для забезпечення раціонального використання робочого часу Кабмін розпорядженням від 16.11.2016 р. № 850-р рекомендував для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, перенести у 2017 році робочі дні з: понеділка 8 травня — на суботу 13 травня; п’ятниці 25 серпня — на суботу 19 серпня.
  • Нова методика оцінки сільгоспземель Уряд постановою від 16.11.2016 р. № 831 запровадив новий методичний підхід до проведення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.
  • До уваги осіб, які отримують ЖКГ-субсидії Уряд постановою від 11.11.2016 р. № 803 уточнив порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі