03.10.2016

Демобілізація шостої «хвилі»

Указ Президента України від 26.09.2016 р. № 411/2016

висновок документа


У вересні — жовтні 2016 року проводиться звільнення в запас осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у період третьої черги часткової мобілізації, крім тих, хто висловив бажання продовжувати військову службу

Президент підписав Указ про демобілізацію військовослужбовців шостої «хвилі» мобілізації (третя черга осіб, мобілізованих згідно з Указом Президента України від 14.01.2015 р. № 15). Це остання «хвиля» з числа осіб, мобілізованих у 2014 — 2015 роках. А отже, після їх демобілізації, що повинна закінчитися до кінця жовтня 2016 року, у зоні проведення АТО залишаться тільки особи, прийняті на військову службу за контрактом.

На вашому підприємстві є мобілізовані працівники, яких повинні демобілізувати відповідно до цього Указу? Тоді врахуйте таке.

Закінченням військової служби військовослужбовця вважають день виключення його із списків особового складу військової частини. При цьому особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до районних (міських) військових комісаріатів для постановки на військовий облік. Тільки після цього (тобто наступного робочого дня після постановки на військовий облік) працівник має право приступити, а роботодавець допустити його до роботи.

Дату, з якої працівник приступив до виконання своїх посадових обов’язків, слід зафіксувати в наказі (розпорядженні) з особового складу. Детальніше про дії роботодавця в разі демобілізації його працівника читайте в одному з найближчих номерів «Податки та бухгалтерський облік».

Але не тільки питаннями демобілізації цікавий Указ, що коментується. З його появою вималювалася проблема особливого періоду. Адже саме до нього «прив’язані» трудові гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади та середнього заробітку «солдатам підприємства», установлені ч. 3 ст. 119 КЗпП. У чому полягає ця проблема?

Визначення особливого періоду дане в законах України «Про оборону України» від 06.12.91 р. № 1932-XII і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII. Під ним слід розуміти період, що настає з моменту оголошення рішення об мобілізації (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

З роз’яснень Міноборони, наведених у листі від 01.10.2015 р. № 322/2/8417, випливає, що особливий період настав в Україні з моменту оголошення Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 р. № 303/2014. Скасування особливого періоду буде проведене окремим Указом Президента України «Про демобілізацію» після стабілізації обстановки на сході України.

Після проведення відповідно до Указу Президента, що коментується, у вересні — жовтні 2016 року звільнення в запас мобілізованих планується, що служити залишаться тільки строковики та контрактники. Чи означає це, що в Україні закінчився особливий період? Адже якщо немає мобілізованих, то й указу про їх демобілізацію не може бути. За роз’ясненнями ми звернемося до Міноборони…

Зауважимо, що Указ Президента України від 26.09.2016 р. № 411/2016 набирає чинності з дня його опублікування (опублікований у газеті «Урядовий кур’єр» від 28.09.2016 р. № 182).