№79

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2016/№ 79 Інші номери журналу ›
  • Демобілізація шостої «хвилі» Указ Президента України від 26.09.2016 р. № 411/2016
  • Передали будинок на баланс ОСББ? Збільшіть фінрезультат! Лист ДФСУ від 01.08.2016 р. № 16481/6/99-99-15-02-02-15
  • НБУ не дозволяє ФОП «вийняти» з рахунку свою інвалюту Лист НБУ від 14.09.2016 р. № 57-0002/76798
  • Житлові субсидії: чергові новації-2016 Постанова КМУ від 08.09.2016 р. № 635
  • Повідомлення про прийняття на роботу: а що думають суди? Підприємство не подало або подало з порушенням установлених строків повідомлення про прийняття на роботу. Чого чекати від контролерів? Що із цього приводу думають суди? Розбираємося із законами, листами контролюючих органів та постановами судів!
  • Цікаве з вебінару: запитували сільгоспники Збирання врожаю на полях практично завершене. Навздогін наші експерти провели вересневий сільгоспвебінар. Вдячні його активним учасникам за цікаві запитання. Раді були вам допомогти! І сьогодні «найгарячіші» з них представимо на сторінках нашого видання. Думаємо, серед них наші читачі знайдуть і свою «історію».
  • «Інвалютний» фінлізинг: перерахунок і облік платежів «Лихоманка» з курсами іноземних валют кілька років тому сколихнула суспільство. Але в атмосфері суцільного зубожіння ми забули про те, що існують суб’єкти господарювання, які необачно уклали договори з прив’язкою ціни договору до валютного курсу. Уявляєте, як їм сьогодні непереливки. Тож допоможемо їм хоча б підказкою, яким чином лізингоотримувачу і лізингодавцю обліковувати таку операцію.
  • Адреса «людини і громадянина»* декомунізована: поспішай повільно — Чим ви доведете, що ви — Петров? — Ось моє посвідчення! Бачите? Ось! — Мало що я бачу. Я все бачу. От чи вірю я? М. Жванецький. «Біля каси» Бухгалтерський шум і гамір з переадресацією юросіб начебто зійшов нанівець. А той самий бухнарод, але у статусі фізосіб, та з того самого приводу, як в опері — «мовчить»… Невже немає проблем?
  • Тимчасово «не потрібні» ОЗ: як облікувати У житті підприємства частенько трапляються ситуації, коли використання деяких об’єктів основних засобів (ОЗ) (або їх частини) стає тимчасово недоцільним. Їх експлуатацію припиняють, приводять у стан, придатний для зберігання, і чекають на «кращі часи», коли такі ОЗ знову служитимуть вірою і правдою. Цікаво дізнатися, як така ситуація відобразиться в обліку, як її правильно оформити і які будуть податкові наслідки? Тоді ця стаття — для вас.
  • Завищили перехідний «мінус»: як виправити У підприємства виникло таке запитання. За червень — серпень подавали декларації з «мінусом» і відшкодування не заявляли. А наприкінці вересня виявили помилку: у червні не задекларували ПЗ (якщо їх додати, у червні — серпні «мінус» зменшується). Як тепер виправити ситуацію? Чи потрібно подавати декілька УР (до червня — серпня)? Як у такому разі заповнити уточнюючий додаток Д2?
  • Відпустка з вихідного дня «Близятся заветные деньки: перед вами листик и мелки». Здається, у написанні заяви на відпустку немає нічого складного: узяли календар, тицьнули пальцем у вподобану дату, відлічили потрібну кількість днів і виклали всі свої побажання на папері. А ось цікаво, чи може відпустка початися з вихідного дня? Та чи може вона тривати тільки два вихідних дні? А головне — кому це потрібно? Розбираємося!
  • Куди при закритті ФОП дівати «алко-тютюн» (особливо коли «скінчилися» ліцензії) Фізособа-підприємець на загальній системі, яка займалась продажем підакцизних товарів — алкогольних і тютюнових виробів — припиняє діяльність. Погодьтеся, досить поширена ситуація. І що їй робити із залишками цих товарів? Якщо продавати за безготівкою — немає оптової ліцензії, якщо за готівку — касові апарати вже зняті. Як тут бути? Запропонуємо свої варіанти виходу з цієї «важковИхідної» ситуації, а далі ви вже самі вирішуйте, куди і як…
  • Відкоригувати некориговане, або Про коригування невідображеного ПК Наше підприємство 14 вересня перерахувало аванс постачальнику, а 30 вересня він був повернений. Податкова накладна на передоплату зареєстрована в ЄРПН із запізненням — 3 жовтня. У цей самий день зареєстровано й розрахунок коригування — строк його реєстрації не порушено. Підкажіть, чи можна розрахунок коригування відобразити в декларації за вересень?
  • «Ні миру, ні війни» у питанні ЄРПН-реєстрації Підприємство подало податкову накладну на реєстрацію у ЄРПН в останній день 15-денного строку, саме напередодні вихідних. Підтвердження реєстрації надійшло першого робочого дня наступного тижня, коли 15-денний строк вже закінчився. Чи загрожує нам штраф за порушення строків ЄРПН-реєстрації?
  • В акті — одне, у ПН — інше В акті виконаних робіт виконавець розписує найменування та вартість усіх купівельних матеріалів, використаних ним при виконанні цих робіт, а в податковій накладній зазначає тільки роботи та загальну суму оплати за договором. Чи правильно це? І чи можуть у нашого підприємства (замовника) бути якісь наслідки від такого оформлення документів?
  • Відрядження не відбулося: чи потрібний авансовий звіт? Підприємство вирішило направити працівника у відрядження: склали наказ і видали аванс. Але заплановане відрядження не відбулося — жодні «відрядні» витрати працівник не здійснював. Чи потрібно складати авансовий звіт у такому разі? Чи досить, щоб працівник просто повернув невикористані грошові кошти?
  • Чим запам’ятався вересень
  • Оновлено Державний реєстр РРО
  • Скасовано держрегулювання цін на продукти Уряд постановою від 22.09.2016 р. № 656 запровадив пілотний проект щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.
  • Яких органів стосується мораторій на перевірки? Мін’юст у листі від 16.06.2016 р. № 21102/668-0-2-16/8.1 доходить висновку, що мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, встановлений Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII, розповсюджується тільки на органи ДФС, а не на будь-які інші державні контролюючі органи у сфері підприємництва.
  • Транспортний податок за 2015 рік: сплачувати чи ні? Вирішуючи спір щодо законності та обґрунтованості нарахування податковим органом транспортного податку фізособі-позивачу, ВАСУ у своїй постанові від 30.08.2016 р. № К/800/8077/16 звернув увагу, що транспортний податок згідно з ПКУ є місцевим податком. Особливість місцевих податків полягає в тому, що вони за законом не можуть бути встановлені безпосередньо рішенням ВРУ; це — компетенція відповідних місцевих рад.
  • Коли без термінала не обійтися Податківці у Базі знань (категорія 109.03) нагадали, що фізособа-підприємець, платник єдиного податку, яка при проведенні готівкових розрахунків застосовує РРО, зобов’язана забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів (СПЗ), зокрема платіжних карток, якщо відповідно до діючого законодавства не звільняється від обов’язкового прийому СПЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі