03.10.2016

НБУ не дозволяє ФОП «вийняти» з рахунку свою інвалюту

Лист НБУ від 14.09.2016 р. № 57-0002/76798

висновок документа


За наявності на рахунку ФОП-резидента коштів в іноземній валюті така особа може здійснити їх продаж за гривню і після сплати податків і зборів перерахувати гривневі кошти на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб

НБУ в цьому листі висловився щодо відповідності вимогам його нормативно-правових актів операції з перерахування коштів в інвалюті з поточного рахунку фізособи-підприємця (ФОП) на її ж поточний рахунок, відкритий як на звичайну фізособу. Висловився він, як ви вже зрозуміли, не на користь таких операцій.

Наскільки ж законний висновок НБУ? Висловимо свою думку.

Вважаємо, що автори листа, невміло жонглюючи нормами «крутих» (Конституції України, Закону про Нацбанк, ГКУ) і дрібніших нормативів, намагаються видати бажане за дійсність.

Досить безглуздо виглядає пасаж про те, що грошовою одиницею України є гривня, яка є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається всіма фіз- і юрособами без жодних обмежень на всій території України для здійснення переказів. Неначе ці норми забороняють співгромадянам зберігати свої заощадження в інвалюті і проводити з нею дозволені законодавством операції, уключаючи перерахування з рахунку на рахунок!..

Далі автори листа переходять до маніпулювання нормами Інструкції № 492*. Після констатації факту, що режим функціонування поточних рахунків в інвалюті ФОП-резидентів аналогічний режиму поточних рахунків в інвалюті юросіб-резидентів, автори листа виконують такий трюк. Вони згадують, що п. 5.4 Інструкції № 492 передбачає, у тому числі, можливість перерахування коштів з власного поточного рахунку в інвалюті «на власний поточний рахунок». А за цим уже йде явна натяжка — банкіри зазначають, що при проведенні операцій з перерахування інвалюти з одного власного рахунку на іншій таке перерахування, «керуючись вимогами вищезгаданих нормативно-правових актів» (?!), ФОП-резиденти здійснюють з рахунку в іноземній валюті, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, на інший свій рахунок, відкритий також для здійснення підприємницької діяльності…

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Проте і рахунок ФОП, і рахунок фізособи є власними рахунками одної і тієї самої фізособи (тільки яка виступає в різних іпостасях). А в Інструкції № 492 не зазначено, що перерахування з поточного інвалютного рахунку ФОП можливе тільки на інший власний поточний рахунок, відкритий саме на ФОП. Тому вважаємо таке обмеження надуманим. Міркуючи «від зворотного» (а п. 5.3 Інструкції № 492 свідчить про можливість зарахування на інвалютний рахунок ФОП коштів з іншого його поточного рахунку), можна стверджувати, що зарахування інвалюти зі звичайного рахунку фізособи на її ж ФОП-рахунок теж недопустиме! Але ми дуже сумніваємося, що НБУ так вважає. Принаймні, у нас немає жодної інформації про непроведення (або заборону) таких переказів.

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що тут чимало залежатиме від обслуговуючого банку — спробуйте його переконати в законності перекидання інвалюти — з ФОП-рахунку на звичайний «фізичний» (у тому числі з урахуванням наших аргументів). Але чи посміє він не послухатися старших НБУ-товаришів і провести таку (цілком, на наш погляд, законну) транзакцію?.. Банк-перестрахувальник — навряд чи. У такому разі вийняти «кровну» інвалюту з ФОП-рахунку ніяк не вийде, крім як перевести її у гривню. ☹ Нагадаємо, що проти перекидання коштів фізособи з її ФОП-рахунку на звичайний «фізичний» не заперечують і фіскали (див. БЗ, кат. 104.02). Щоправда, із стандартним застереженням — за умови сплати податків/внесків, але цей факт цілком можна підтвердити документально…