03.10.2016

Відкоригувати некориговане, або Про коригування невідображеного ПК

Наше підприємство 14 вересня перерахувало аванс постачальнику, а 30 вересня він був повернений. Податкова накладна на передоплату зареєстрована в ЄРПН із запізненням — 3 жовтня. У цей самий день зареєстровано й розрахунок коригування — строк його реєстрації не порушено. Підкажіть, чи можна розрахунок коригування відобразити в декларації за вересень?

На наш погляд, відображати коригування податкового кредиту (ПК) раніше, ніж сам ПК, не варто. А тому й «запізнілу» податкову накладну (ПН), і розрахунок коригування (РК) до неї правильніше відобразити не раніше ніж у декларації за жовтень. Пояснимо детальніше.

Ви, звичайно ж, знаєте, що ПК з ПДВ платник має право відобразити тільки за наявності ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН. Цього вимагає абзац перший п. 198.6 ПКУ. А якщо ПН/РК зареєстровані несвоєчасно, ПК відображається в періоді, в якому здійснено реєстрацію ( абзац п’ятий п. 198.6 ПКУ). Саме тому

право на ПК за «авансовою» ПН виникне у вас тільки в жовтні

А якщо немає ПК, то й коригувати у вересні нічого. Підтверджує це й п.п. 192.1.1 ПКУ, в якому зазначено прямо: якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то отримувач зменшує суму ПК у періоді, в якому проведено перерахунок у разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг. Отже, доки немає самого ПК — про його коригування говорити не доводиться.

Запам’ятайте:

якщо ПК не відображено, то його коригування (навіть за наявності своєчасно зареєстрованого РК) теж не відображається

Обов’язок відкоригувати ПК з’явиться у вас тільки в жовтні — звичайно, за умови, що ПК за «авансовою» ПН буде відображено в цьому періоді. Адже, по суті, і сам ПК, і його коригування можна відобразити і в наступних періодах (у межах 365 днів з дати складання ПН) або ж не відображати зовсім. Головне, пам’ятати: і «запізніла»ПН, і «своєчасний» РК мають бути відображені в одному звітному періоді.

Водночас, зазначимо: якщо ви все ж таки відобразите РК у декларації за вересень — жодних катастрофічних наслідків через це не буде. Адже податківців навряд чи засмутить таке передчасне зменшення ПК, а зняти ПК за відображеною пізніше ПН у них не буде жодних підстав.