10.10.2016

Помилка в додатку ПН: як правильно уточнитися?

Один з наших читачів поцікавився, як правильно виправити помилку із завищення податку на доходи нерезидента (роялті), якщо в додатку ПН до декларації з податку на прибуток за перше півріччя 2016 року зазначили суму податку з доходу нарахованого, а не виплаченого? Відповідаємо.

податок на прибуток

Порядок виправлення помилок, допущених при складанні податкової звітності, урегульовано ст. 50 ПКУ. Згідно з п. 50.1 ПКУ в разі, якщо в наступних податкових періодах ви самостійно виявляєте помилки, які містить раніше подана податкова декларація, ви зобов’язані внести до неї відповідні зміни. Зробити це можна двома способами:

1) подати уточнюючий розрахунок до помилкової податкової декларації за формою, що діє на дату подання уточнюючого розрахунку;

2) відобразити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за той звітний період, протягом якого такі помилки було виявлено.

При цьому пам’ятайте: строк виправлення помилок обмежено 1095 днями, що настають за останнім днем граничного строку подання помилкової декларації (п. 50.1, ст. 102 ПКУ).

Розглянемо порядок виправлення озвученої в запитанні помилки із застосуванням кожного з цих варіантів.

Виправляємося через уточнюючу декларацію (УД)

Цей варіант виправлення помилки привабливий, перш за все, тим, що уточнитися з його допомогою можна в будь-який момент (звичайно, у межах 1095 днів). Прив’язуватися до строків подання декларації за поточний період не потрібно. Також безперечною його перевагою є менший розмір самоштрафу за «занижуючу» помилку — при поданні УД він становить 3 %, а при виправленні через поточний звіт — 5 %.

До мінусів відносять необхідність «дострокової» оплати штрафу та пені — їх потрібно сплатити ще до подання уточненки (абзац четвертий п. 50.1 ПКУ). Але в цьому випадку ані друга перевага, ані основний недолік ніяк на вибір варіанта виправлення помилки не впливають. Адже в запитанні йдеться про завищення податку на доходи нерезидента. А отже, ані недоплати з податку, ані штрафів, ані пені в цьому випадку не буде. Тому, якщо хочете виправитися якнайскоріше та пов’язувати цю подію з поданням поточної декларації бажання немає, виправляйтеся через уточненку.

Як це зробити правильно?

Перш за все, майте на увазі:

окремої форми уточнюючого розрахунку з податку на прибуток на сьогодні не існує

Його роль виконує сама декларація — для цього досить проставити позначку «Х» у полі «Уточнююча». У полях 2 і 3 УД зазначаєте період, який необхідно уточнити (БЗ 102.23.02). У вашому випадку — півріччя 2016 року. Поля 4 — 9 заповнюєте у звичайному порядку — жодних особливостей для УД тут немає.

У рядках 1 — 26 основної частини декларації заново відображаєте всі показники, що підлягають декларуванню в уточнюваному періоді. Тобто в цих рядках УД повторюєте всі правильні показники, які раніше вже були відображені, а в рядках, де була допущена помилка, зазначаєте відкориговані дані. Якщо виправленню підлягає тільки сума податку з доходів нерезидента, то значення рядків 1 — 22, 24 і 26 УД повторюватимуть дані декларації, що уточнюється. Зміняться тільки показники рядків 23 і 25.

Зверніть увагу: в запитанні зазначено, що помилка допущена в додатку ПН до декларації за перше півріччя 2016 року. З цього випливає, що завищення податку сталося у другому кварталі 2016 року. Саме тому значення рядка 24 УД не зміниться. Водночас зауважте: якщо податок був завищений ще в першому кварталі, помилка присутня вже в декларації за перший квартал і виправляти необхідно саме її. А декларація за півріччя в такому разі не уточнюється (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42, с. 20).

У рядку 23 відображаєте правильну суму податку з доходів нерезидентів за 1 півріччя 2016 року, а в рядку 25 — суму податку за 2 квартал 2016 року як різницю між рядками 23 і 24. Суму уточнення (у вашому випадку — зменшення) податку наводите в рядку 32 зі знаком мінус («-»). Штрафів і пені при виправленні завищення не буде — тому рядки 34, 35 не заповнюєте.

Майте на увазі: разом з УД вам слід подати не тільки виправлений додаток ПН, а й усі інші додатки, що були подані разом з помилковим звітом (незалежно від того, чи були в них допущені помилки). Уточнюючі додатки заповнюєте за тим самим принципом, що й УД — правильні показники дублюєте, а помилкові — відображаєте з урахуванням коригування. А ось подавати фінансову звітність разом з декларацією вам не потрібно. Адже до неї в цьому випадку зміни не вноситимуться (детальніше про виправлення помилок у бухгалтерському обліку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42, с. 3).

Що стосується заповнення наступної за уточненкою звітної декларації (у вашому випадку — це декларація за три квартали*), пам’ятайте: у її рядку 23 ви повинні відобразити правильну суму податку (тобто таку, що враховує проведені уточнення), а до рядка 24 перенести дані з рядка 23 УД. Додаток ПН до неї також повинен ураховувати суму уточнення. А ось дані рядків 32 — 35 УД до наступних звітів не переносяться — для них принцип наростаючого підсумку не працює. Тому ці рядки в наступній за самовиправленням декларації будуть порожніми.

* Якщо встигаєте подати УД до подання декларації за три квартали (граничний строк — 09.11.2016 р.).

Приклад 1. За підсумками півріччя в декларації помилково відобразили 1000 грн. утриманого з нерезидента податку, хоча дохід виплачено не було. Інших нарахувань і виплат нерезидентам у поточному році не було. Заповнення УД і наступної декларації за три квартали покажемо в табл 1.

Таблиця 1. Уточнюємо додаток ПН через УД

Код рядка

Декларація з податку на прибуток

за півріччя

уточнююча

за три квартали

23

1000

24

25

1000

32

-1000

Виправляємося через поточну декларацію

Основна перевага цього способу виправлення помилки полягає в тому, що необхідність сплати уточненого податкового зобов’язання, а також самоштрафу та пені відповідає строку сплати податкового зобов’язання за поточний звітний період. Тобто і недоплата, і штраф, і пеня мають бути оплачені протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації, в якій відображено уточнення. Але, як ми вже зазначали, у ситуації, що розглядається нами, ця перевага жодних преференцій не дає. Адже нічого доплачувати платнику не доведеться. Такі недоліки, як більший розмір штрафу і, можливо, більша сума пені (за рахунок тривалішого періоду невиправлення — адже в цьому випадку дата виправлення прив’язана до дати подання поточної декларації) не повинні вас лякати з тієї самої причини. Тому в цій ситуації при виборі методу виправлення помилки слід орієнтуватися виключно на те, коли вам зручніше уточнитися. Утім, виправлення через поточну декларацію можна вважати менш трудомістким процесом. Адже

у цьому випадку заповнюється тільки додаток ВП, а при виправленні через уточненку потрібно дублювати весь пакет звітності (декларацію з усіма додатками)

Як правильно заповнити додаток ВП?

У його заголовній частині проставляєте позначку «Х» навпроти відповідного типу декларації — «Звітна» або «Звітна нова». У полі 1 зазначаєте період, за який подаєте декларацію. А в полі 2 — період, який уточнюєте. Ці самі періоди відображаєте в полях 2 і 3 самої декларації (БЗ 102.23.02). У таблиці 1 додатка ВП повторюєте всі правильні показники декларації, що уточнюється, а показники, в яких допущена помилка, — відображаєте з урахуванням коригування. Суму уточнення «нерезидентського» податку наводите в рядку 31 таблиці 2 додатка ВП, а також у рядку 32 декларації з мінусом («-»). Ані штрафу, ані пені не буде, тому рядки 32, 33 додатка ВП, а також 33, 34 декларації залишаться порожніми. Зверніть увагу: дані в додатку ПН, а також у рядках 23 і 24 декларації, з якою подано додаток ВП, повинні враховувати здійснені уточнення — тобто в них відображаєте відкориговані дані.

У ряд. 24 наступної за самовиправленням декларації переносите дані з ряд. 23 декларації, разом з якою було подано додаток ВП. Рядки 32 — 35 «післявиправної» декларації не заповнюєте, додаток ВП з нею не подаєте.

Приклад 2. Вихідні дані беремо з прикладу 1. Уточнення додатка ПН через додаток ВП поточної декларації та заповнення наступної декларації покажемо в таблиці 2.

Таблиця 2. Уточнюємо додаток ПН через додаток ВП

Код рядка

Декларація з податку на прибуток

за півріччя

за три квартали

за рік

23

1000

24

25

1000

...

32

-1000

23 (ВП)

не подавалася

-

не подається

24 (ВП)

-

25 (ВП)

-

31 (ВП)

-1000

висновки

  • Виправити помилку у «прибутковій» декларації можна двома способами: шляхом подання УД або шляхом виправлення через поточну декларацію.
  • УД можна подати в будь-який момент (протягом строку давності зі ст. 102 ПКУ), а при виправленні через поточну декларацію потрібно прив’язуватися до строків подання поточного звіту.
  • Разом з УД необхідно подати всі додатки, що мають бути заповнені в періоді, що уточнюється. А при виправленні через поточну декларацію потрібно заповнити тільки додаток ВП.